НОВИНИ

МРРБ: Парламентът ще се произнесе по разплащането на задълженията към пътните фирми

мррб парламентът произнесе разплащането задълженията пътните фирми
bnt avatar logo
от БНТ
15:20, 30.03.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Народното събрание ще се произнесе в най-кратки срокове по казуса със забавените плащания по договорите за текущ ремонт и поддръжка на пътища, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благустройството.

По настояване на министър Гроздан Караджов народни представители от управляващата коалиция внасят за разглеждане проект на решение, с което да се одобри разплащане на дължими суми по договорите за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа.

"Както вече обявих, има политическа воля за погасяване на част от задълженията към пътните фирми. Надявам се този проблем да бъде разрешен от Народното събрание още през следващата седмица", коментира министър Караджов.

Решението на парламента ще даде възможност Агенция "Пътна инфраструктура" да разплати половината от дължимата сума за изпълнени дейности за текущ ремонт и поддържане, включително и на отделни пътни участъци, на мостови съоръжения и тунели. Ще бъдат платени и 100% от сумите за изпълнени дейности по контрактите за доставка и монтаж на ограничителни системи и пътни знаци, както и за полагане на хоризонтална маркировка.

В края на миналата година, при управлението на служебното правителство, са сключени споразумения за предсрочно прекратяване на договорите между АПИ и пътноподдържащите фирми. Според тях четири от договорите изтичат в края на април, останалите – в края на юни 2022 година.

Това на практика означава републиканската пътна мрежа да остане без поддръжка от средата на тази година, защото процедурите по Закона за обществените поръчки за избор на нови изпълнители няма да са приключили. Заради това в проекта на решение на Народното събрание се предлага да се разреши на АПИ да продължи действието на изтичащите договори за текущ ремонт и поддръжка до избор на нови изпълнители след проведени търгове по Закона за обществените поръчки, но не по-късно от 30 септември 2022 година.

С решението на парламента ще се избегне сериозният риск Агенция "Пътна инфраструктура" да се окаже в невъзможност да поддържа републиканските пътища, с което ще се застрашат животът и здравето на всички пътуващи в страната.

Решението на Народното събрание ще позволи на АПИ да довърши и започнатите, но неприключили ремонти на републиканската пътна мрежа. Според споразуменията за предсрочно прекратяване на договорите те трябва да се изпълнят до 30 юни 2022 година, което за много обекти е нереалистичен срок.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От днес студентите могат да кандидатстват за летен стаж в държавната администрация
От днес студентите могат да кандидатстват за летен стаж в държавната администрация
Волейболният шампион Марица показа двете купи в Община Пловдив
Волейболният шампион Марица показа двете купи в Община Пловдив