НОВИНИ

Хуманитарни коридори за Мариупол днес, цивилното население бедства

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:20, 31.03.2022
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

В 10 ч тази сутрин в Мариупол и още два украински града влязоха в сила хуманитарни коридори. Цивилното население, което желае да напусне размирните райони, ще може да стигне до Запорожние, през контролираното от Русия пристанище Бердянск. Вече няколко седмици стратегическото пристанище е под обсада, а останалите в него граждани, са на ръба на оцеляването.

Павел, жител на Мариупол: На 16 март моят приятел Игор приятел караше колата си, когато беше пронизан от куршум. 5 минути по-късно вече беше мъртъв.

Павел е един от хилядите жители ма Мариупол, които живеят сред постоянния взрив на снаряди. Когато приятелят му бил прострелян, успели единствено да си разменят местата в автомобила. Закарал го до дома му, но вече било твърде късно. Игор е погребан зад блока си - там, където преди месец е било градинка. Отчаянието се усеща във въздуха.

Имах работилница за мебели. Казаха ми, че е изгорена, но не съм ходил да проверя. Всичко е унищожено. Но, ако ме питате дали ще напусна града - не, няма. Няма с какво, нямам и с кого да избягам, казва Павел.

Специално пред БНТ: Бягство от Мариупол - как се оцелява в капана на войната

На ръба на оцеляването - как се живее в Мариупол?

Заради стратегическото си разположение - по пътя от анексирания от Москва Крим към вътрешността на Украйна, Мариупол е сред градовете, подложени на най-масиран обстрел през изминалия месец.

Преди войната тук са живели около 400 000 души. Смята се, че днес са останали около 170 000. Съседи се събират в междублоковите пространства и готвят заедно - който каквото е успял да намери.

Бяхме проспериращ град, а вижте ни сега - събрани около огъня, приличаме на бездомници. Колко още ще търпим това, колко още ще пием вода, която един господ знае какво съдържа и дали на следващия ден изобщо ще намериш какво да пиеш, казва Людмила, жителка на Мариупол.

Кметът на града заяви, че ситуацията в Мариупол е катастрофална и е необходима спешна хуманитарна помощ. Според местните власти, загиналите от началото на руската офанзива местни жители, са най-малко 5000.

Почти 5000 души са убити в Мариупол от началото на войната, 210 от жертвите са деца

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясно е разпределението на урните за жребия за Мондиал 2022
Ясно е разпределението на урните за жребия за Мондиал 2022
Парламентът гласува чужденците с временна закрила у нас да получават здравно осигуряване
Парламентът гласува чужденците с временна закрила у нас да получават здравно осигуряване