НОВИНИ

Белият дом: Путин е подведен от съветниците си за хода на войната

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:48, 31.03.2022
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Президентът на Русия Владимир Путин е подведен от съветниците си, които се страхуват да му кажат колко зле върви войната в Украйна. Това твърди Белият дом. Според британското разузнаване, руските войници в Украйна отказват да изпълняват заповеди. Кремъл отрече твърденията, а самият Путин подписа указ за пролетното набиране на руски граждани за военна служба.

Вашингтон твърди, че Путин е дезинформиран за пораженията на руската армия в Украйна .

"Имаме информация, че Путин се е почувствал подведен от ръководителите на военната му операция и че това е довело до напрежение между него и генералите му. Смятаме, че съветниците са му предоставяли невярна информация, относно хода на войната и за това колко незначителен е напредъкът на руските сили, както и за реалния ефект на санкциите върху руската икономика. Това е така, защото съветниците му се страхуват да му кажат истината", каза Кейт Бедингфийлд, директор по комуникациите в Белия дом.

Според „Ню Йорк таймс" разузнавателните данни показват нарастващата изолация на Путин. Не се знае как такъв лидер ще реагира на лоши новини, коментират от Пентагона.

В същото време британското разузнаване твърди, че руските войници в Украйна са деморализирани, не им достига оборудване и не изпълняват заповеди. Според ръководителя на британската служба за кибер сигурност Джеръми Флеминг руски войници саботират собствената си техника и дори случайно свалят свои самолети.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди сведенията на Пентагона, че руските сили не се изтеглят, а се прегрупират.

"Русия запазва натиска върху Киев и други градове. Можем да очакваме допълнителни офанзивни действия", каза той.

Руският първи дипломат Лавров отговори на американската разузнавателна информация.

"Ако говорим за тези, чиито думи се различават от делата им, тогава има твърде много примери, когато Съединените щати казваха едно, а правеха нещо съвсем различно", каза той.

Преговорите между Русия и Украйна ще бъдат подновени утре чрез видеовръзка. Турският външен министър Чавушоглу заяви, че подготвя втора среща между първите дипломати на двете страни до две седмици.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инфантино отрече ФИФА да е предлагала провеждането на Мондиал през две години
Инфантино отрече ФИФА да е предлагала провеждането на Мондиал през две години
Михайлов за Инфантино: Винаги е удоволствие да срещнеш стар приятел
Михайлов за Инфантино: Винаги е удоволствие да срещнеш стар приятел