НОВИНИ

Радев: Предоставяне на оръжия на воюваща страна крие риск за сигурността на българите

живо радев края мораториума ясни решения действие
bnt avatar logo
от БНТ
15:19, 31.03.2022 (обновена)
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев отново повтори, че като държавен глава няма да допусне България да бъде въвлечена във военния конфликт в Украйна. Той отговори на въпрос за предложението на партии да изпратим военна подкрепа.

"Предоставяне на оръжия на воюваща страна крие риск за сигурността на българите. Когато някой предлага такова решение, трябва да има съответно аргументация какво предлага, така че да се минимизира този риск", каза той.

Попита също партиите от бившето управление какво направиха за модернизацията на нашата армия, така че да няма дефицит. Нямаме съвременни самолети, кораби, знаете ли какви боеприпаси чакат утилизация, каза още той.

"Ние и да искаме няма какво да дадем", каза президентът.

"Освен военната сигурност едно такова решение въвлича и риск върху икономическата и социална сигурност. Да се твърди в държавата с най-бедното, по отношение на енергийна сигурност население, да спрем дори с доставки на енергоносители, за мен е недопустимо", каза още той.

По отношение на преговорите за еврочленството на РСМ, Радев заяви, че с еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи са извървели път на осъзнаване, че има проблем, че трябва да бъдат предприети ясни конкретни действия за решаване на проблемите с правата на македонските българи, за изкореняване езика на омразата, за ревизия на учебници, така че младите хора да не се възпитават в дух на омраза срещу България, в мерки за опазване на българското културно наследство.

"Имаме определен прогрес в нашата работа. Тези проблеми, както и той сподели, благодарение на устойчивостта на България, се осъзнават и се превръщат в ангажимент на ЕС. Въпросът е с какви инструменти да се гарантира защитата на нашия интерес. Това очаквам от българското правителство по категоричен начин да защити нашия национален интерес", каза Радев.

На въпрос каква ще бъде нашата реакция след вчерашното преброяване в РСМ, Радев каза, че на европейските лидери е обръщал внимание да следят преброяването, защото към нас постъпват множество сигнали за нарушения.

"Това е поредното доказателство за безправието на българите в РСМ, които не смеят открито да се заявят, че са българи, при положение, че тук над 120 хиляди са доказали с документ за произход, че са българи. Това означава, че България трябва да продължава с политиката на вето за започване на преговори за членство, докато не получим ясни гаранции за това, което ви говорех преди малко", каза той.

Радев коментира и мораториумът на цените, който според него е било необходимо време за събиране на информация, анализи и разчети и трябва в края му да има ясни решения за действия.

Очаквам, че правителството ще вземе всички необходими мерки, така че всички тези кризи около нас и трудно за предсказване фактори около войната в Украйна, да направят така, че всички промени с цените на електроенергията, на енергоносителите да бъдат поносими за българите, каза президентът.

Радев поиска да чуе и каква ще е визията на управляващите около излизането на битовите потребители на свободния пазар. Надява се да не бъде прибързано и без подготовка.

Заяви, че още на консултациите за състава на правителство е казал, че който има амбициите да управлява, трябва да може да го прави и в условия на криза. Очаква ефективно управление в условие на кризи с видим ефект за устойчива социална и икономическа политика в интерес на българските граждани.

Президентът коментира и появилата се информация, че Спецпрокуратурата разследва контраразузнавачи за шпионаж в полза на Русия така:

"ДАНС има здрава имунна система и мисля, че там работят активно, така че да не допускат никакъв пробив в агенцията по отношение на шпионска дейност".

Държавният глава присъства днес на обучение на ученици от столични училища на Полигона за обучение по защита при бедствия, аварии и кризи в район Панчарево.

На място Румен Радев се запозна и с дейността на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община. Бяха представени функциите на полигона, методите за обучение на ученици и аварийно-спасителните методи при различни аварийни ситуации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Кирил Петков е призован на повторен разпит в СГП на 4 април
Премиерът Кирил Петков е призован на повторен разпит в СГП на 4 април
Ученик уби учител с мачете в Прага
Ученик уби учител с мачете в Прага