НОВИНИ

Путин подписа указ за търговията с газ в рубли

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:27, 31.03.2022
5624
Чете се за: 03:57 мин.
Русия
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Руският президент Владимир Путин подписа указа за търговията с газ с неприятелски държави, сред които е и България. При отказ да се плаща в рубли, доставките на синьо гориво ще бъдат прекратени.

На световните пазари беше регистриран спад в цените на петрола заради намерението на САЩ да освободи гориво от стратегическия си резерв. А Германия активира план, с който да гарантира енергийните си доставки.

Процедурата за плащане е изготвена от Централната банка на Русия и „Газпром" и вече е подписана от президента Путин. Т.нар. "неприятелски държави" ще трябва да си разкрият сметки в рубли в руски банки, за да могат да се издължават на Москва. По-рано, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков гарантира, че Русия ще продължи да спазва договорите си за доставка на газ.

"За да купят руски природен газ трябва да разкрият сметки в рубли в руски банки. Именно от тях ще се заплаща газът. Ако такива плащания не се извършват - това ще се счита за неизпълнение на задълженията от страна на купувача - с всички произтичащи от това последствия", каза Путин.

"За получателите на руски газ, които си плащат доставките, изменения няма да има. При всички случаи те получават рубли срещу валутите, посочени в договорите. Русия продължава да изпълнява всички си задължения по действащите контракти и договори - и като количество, и като цена, и т.н.", каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

На международните пазари цените на петрола паднаха след като стана ясно, че в следващите няколко месеца Съединените щати планират да освободят големи количества от стратегическия резерв на страната. Така Вашингтон се опитва да спре галопиращите цени на горивата. Очакванията са първоначално да бъдат освободени около 1 млн барела, а в идните месеци това количество да нарасне до 180 млн. барела.

В Германия беше активиран извънреден план за осигуряване на газовите доставки. Причина за въвеждането му е инвазията на Русия в Украйна и опасенията за прекъсване на редовното снабдяване със синьо гориво.

"За да сме подготвени за ситуацията, обявих ранно предупреждение по силата на закона за газови регулации. Това в първата от три възможни стъпки, заложени в документа. Става дума за наблюдение на ситуацията. Към министерството ще бъде сформиран кризисен щаб, който ще формализира (обоснове правно/облече в документи) това, което направихме през последните месеци", каза Роберт Хабек, министър на икономиката на Германия.

Хабек прикани и бизнеса, и домакинствата да се опитат да намалят консумацията на енергия - доколкото е възможно.

И Китай се подготвя за потенциална енергийна криза. Страната обяви, че ще увеличи производството на изкопаеми горива.

"Заради високите цени на петрола и големите колебания в цената му, компанията ни ще се съсредоточи върху подобряване на енергийните доставки, както и върху възможностите за добив на нефт и природен газ. Ще се стремим към пробив в проучването на шистов нефт и газ, за да се осигурят енергийните запаси", каза Ма Йоншен, председател на корпорация за добив на изкопаеми горива.

Освен в проучване и добив, Пекин ще се концентрира и в развитието и увеличаването обема на газовите хранилища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво разкриват закодираните послания в традиционните женски престилки?
Какво разкриват закодираните послания в традиционните женски престилки?
Протестиращи срещу БФС замериха сградата на централта в Бояна и затвориха възлови пътища в София (Снимки)
Протестиращи срещу БФС замериха сградата на централта в Бояна и затвориха възлови пътища в София (Снимки)