НОВИНИ

Бойко Рашков: Досъдебното производство срещу главния прокурор е илюзия

живо бойко рашков годишния отчет гднп смятаме сме безгрешни
bnt avatar logo
от БНТ
11:55, 31.03.2022 (обновена)
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на вътрешните работи присъства на представянето на годишния отчет за дейността на Главна дирекция "Национална полиция".

Целият отчет за дейността на МВР през 2021 година вижте ТУК

Не смятаме, че сме безгрешни. Много ясно виждаме къде имаме резултати и къде има какво да се направи, заяви Бойко Рашков.

Министър Рашков посочи, че основната концентрация в момента е върху законовите промени в два аспекта - образуването на досъдебни производства и действия по разследването, относно които е прекалено формализирана процедурата между разследващите органи и съда.

Искаме да направим сериозни структурни промени в МВР - на централно и на местно ниво. Има изготвен математически модел, който ще приложим. Промените ще се правят с помощта на всички колеги от цялата страна и след обсъждане във вътрешната комисия в НС, обясни министърът.

Той апелира да не се спекулира с темата.

Законът трябва да обслужва в голяма степен обществените потребности, а не един или друг. Ние сме в министерство, застинало с десетилетия. Промените в никакъв случай няма да спрат министерството да изпълнява основните си задачи.

Нямам нищо против - нека да се иска оставка на един или друг министър, на едно или друго правителство. Въпросът е всички ние да виждаме какво е състоянието на икономиката на държавата. В момента ние удовлетворяваме свръхочаквания, подчерта Рашков, като посочи като пример кризата с цената на тока у нас, военните действия и потока от бежанци като резултат от тях.

Всичко това е свързано с реакция на компетентните органи и за добро или лошо, е необходимо участието на МВР, обясни Рашков.

Той допълни, че има резултати на повереното му ведомство, които заслужават висока оценка. Като пример посочи провеждането на изборите - от охраната на урните, до охрана на СИК и т.н. Всичко това е ангажимент на МВР.

Аз смятам, че винаги, независимо кои са били на власт, винаги е имало желание на граждани да се проведат честни избори и винаги имаше един политик, който излизаше след избори и заявяваше - аз пак ги бих. Но миналата година, след осигуряването на честни избори, бяха постигнати общественополезните резултати, които се очакваха. Изпитвам гордост, че служителите на МВР успяха да осигурят провеждането на честни избори.

Рашков заяви още, че в момента се извършва проверка на разходваните средства за бедствия и аварии.

Министър Рашков коментира и темата за върховенството на закона и прокуратурата.

Онзи, който не спазва закона да не ни учи нас на право. Независимостта на прокуратурата главно се отнася до решенията, които тя може да взема без някой да й се намесва. Но няма нищо общо с несъобразяването на закона, с неспазването на закона от прокуратурата и безотговорността на нарушенията, които върши, тъй като до момента никой не може да потърси отговорност на който и да е прокурор, заяви Рашков.

Той даде и пример:

Главният секретар на МВР е сигнализирал Инспектората на ВСС затова, че от 2018 г. до ден днешен така любимата на някои спецпрокуратура не е придвижила 25 досъдебни дела и преписки във връзка с 25 организирани престъпни групи. До момента ние нямаме отговор какво е направено и дали е направено. Но ние чрез нашата независима прокуратура сме осигурили "спокойствието" на тези организирани престъпни групи да действат в нашата страна.

Това, че всеки един прокурор може да образува досъдебно производство срещу главния прокурор, е една илюзия, коментира министъра относно решение на ВКС по темата.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се да паднат цените на петрола
Очаква се да паднат цените на петрола
Серхио Агуеро не изключва възможността да се върне в игра
Серхио Агуеро не изключва възможността да се върне в игра