НОВИНИ

Татяна Дончева: Русия никога не е оставала без хора в ДАНС

bnt avatar logo
от БНТ
18:53, 31.03.2022
Чете се за: 02:52 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

В ДАНС не отсега има хора, които работят за Русия. Никога Русия не е оставала без хора там. Някои са по-очертани, други - не толкова. Струва ми се, че Гешев твърде много разчита на това, че ако идентифицира прокуратурата като антируска институция, ще спечели благоволението на посолството на "Козяк", което евентуално ще го запази. Аз не бих разчитала на това, защото нещата са по-сериозни и по-дълбоки. Това препоръча в студиото на "Още от деня" лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева.

"Що се отнася до външнополитическите влияния върху българската политика, такива са налице. В момента преки обвинения и упреци за прекалена склонност на сегашното правителство да изпълнява американска политика са налице, както са налице и ясни и отчетливи действия на други политически фигури и партии, които действат под руска диктовка", коментира тя.

По думите ѝ винаги ни е било внушавано от големите държави, "че ние им дължим васално поведение и че трябва да бъдем за нещо много признателни, благодарни и неведени".

"Това може да се види във всички изказвания на посланик Митрофанова и в много действия на другото посолство”, подчерта Дончева и допълни: "Колкото са по-ожесточени отношенията и двете велики сили ще ни натискат да се скараме с другата, за да се използва като демонстрация за някаква полза".

Според нея българските специални служби докъм 2005 - 2006 година са издържали теста на Западна Европа за надежден партньор. След идването на Бойко Борисов на власт от ДАНС бяха освободени служители със сериозни умения и квалификация, след което ДАНС никога не стъпи на крака, заяви тя.

"Много е критичен въпросът с образоването на нашите служители от службите за сигурност в Библиотекарския институт. От години факултетът в Академията на МВР е закрит, за сметка на това такива кадри се подготвят при "библиотекарите", където ги ръководят бивши началници от 6-о управление от бившата политическа полиция. Това все някога ще гръмне като балон", предупреди Дончева.

За нея е безспорно, че "за българското държавно ръководство служби за сигурност в момента са съвършено ненадежден източник на информация".

Какво още коментира Татяна Дончева вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво отчете МВР за изминалата година?
Какво отчете МВР за изминалата година?
Бербатов се възпротиви на агресията на протестиращите
Бербатов се възпротиви на агресията на протестиращите