НОВИНИ

МС отчита, че мораториумът върху цената на тока, парното и водата е изпълнил целта си

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:27, 31.03.2022
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството отчита, че мораториумът е изпълнил целта си, като цените на битовите потребители не са се покачили, а за бизнеса са дадени много пари за компенсации. Притеснението на кабинета е за цените на газа.

Премиерът Кирил Петков смята, че Европа трябва да се обедини и да реши каква ще бъде цената на газа в съюза. В същото време президентът очаква от правителството да вземе всички мерки за всички кризи. А в парламента очакват КЕВР да влезе във функциите си на регулатор.

Цената на тока няма да се качва след падането на мораториума, прогнозира премиерът. Той определи като безпрецедентно това, което са направили, за да не се вдигат цените за битовите потребители и помощта, която дават за бизнеса. Кирил Петков уточни, че само за април са отпуснали над 700 милиона директни помощи за тока. Каза още, че след мораториума ще дадат и още глътка въздух на хората.

"Какво планираме след това – другото, което единствено можем да направим, е да помогнем на най-засегнатите с тези цени, поне да имат някаква глътка въздух и въпреки че в момента сме вкарали над 3% от БВП-то в помощи за електроенергия, ще вкараме допълнително сега няколко, над 100 милиона със сигурност дори и за Великденските помощи, които ще дадем", заяви Кирил Петков.

Според държавния глава мораториумът е бил необходим за събиране на информация, за анализи и разчети, за да има ясни алгоритми и решения какво да се прави.

"Аз очаквам, че правителството ще вземе всички необходими мерки в най-скоро време, така че всички тези кризи, които се развихрят около нас, в тези трудно за предсказване фактори покрай войната в Украйна, да направят така, че всички промени с цените на електроенергията, на енерговносителите да бъдат поносими за българите. Аз очаквам ефективно управление в условия на кризи с видим ефект за устойчива социална икономическа политика, в интерес на българските граждани", заяви президентът Румен Радев.

Президентът има очаквания към кабинета да защити битовите потребители и при излизането на свободния пазар на ток.

"Досега България остана единствената страна, която е защитена все още, тъй като битовите потребители останаха на регулирания пазар и аз искам час по-скоро да чуя каква е визията на управляващите как ще решат този проблем, това изискване на ЕС", допълни президентът Радев.

Председателят на комисията по енергетика смята, че мораториумът е постигнал целите си.

"И сега се вижда какво е в момента на борсите постигат различни нива, 200-250 лева, което е съвсем различно отпреди три седмици. Не очакваме сътресения индикациите от КЕВР са, че няма да има шоково поскъпване", заяви Радослав Рибарски, председател на Комисията по енергетика в НС.

ДПС изразиха притеснение за цените на газа.

"Доколкото имам информация цената за битовите потребители няма да бъде повишена, защото ще се вземе определено количество енергия, която е произведена от ядрената централа и ще запазим бита, но така не стои въпроса с топлофикациите, защото всеки ден цената на газа всеки ден има такава динамика, че никой не може да оцени колко ще бъде повишението и колко ще бъде намалението", заяви Рамадан Аталай - депутат от ПГ на ДПС.

Цената на газа е притеснителна и за кабинета. Според премиера вдигането на цената е добре планирана атака на Путин, на която сега трябва да се отговори с единно решение на Евросъюза.

"Хайде сега като сме в Европейския съюз да се обединим и като ходим да преговаряме с "Газпром" да преговаряме заедно. Общ купувач е единственият ни начин да се справим с "Газпром", ние сме във война в момента и истината е, че както се случва войната в Украйна с оръжие, така се случва и войната на икономиките в момента", каза Кирил Петков.

Премиерът е убеден, че единност в овладяването на цените на тока и газа са единствения път към успокояването на нарастващите цени на стоките на европейско ниво.

По темата работи екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бербатов се възпротиви на агресията на протестиращите
Бербатов се възпротиви на агресията на протестиращите
Ураганен вятър в София (ВИДЕО)
Ураганен вятър в София (ВИДЕО)