НОВИНИ

Силен вятър и в петък

bnt avatar logo
от БНТ
21:16, 31.03.2022
Чете се за: 02:27 мин.
Слушай новината

Опасно ветровито време днес – след планинските върхове, където поривите на вятъра са неизмерими, над 140 км/ч, най-ветровито е до момента във Враца и Хасково – почти 90 км/ч, в София, Стара Загора, Монтана и Кърджали – над 70 км/ч.

Много ветровито ще се задържи и през нощта, и утре. Предупреждение за опасно силни пориви остава в сила в цялата страна. Повишена ще остане и концентрацията на сахарски прах във въздуха.

Минималните температури утре в повечето райони ще са между 9° и 14°, в София – около 10°, а максималните още малко ще се повишат и ще са между 20° и 25°. Облачността ще е променлива, след обяд в Западна България - по-често значителна и там ще има превалявания, оцветени заради сахарския прах и придружени на места от гръмотевици.

Най-ветровито ще бъде отново в планините, където ще продължи да духа бурен и ураганен югозападен вятър. Опасността от лавини извън обработените писти в ски-курортите остава висока.

Облачността ще е променлива, значителна след обяд в масивите от западната половина от страната и там на места ще превали дъжд, възможно е и да прегърми. Сняг ще превалява само по най-високите върхове.

Много ветровито ще остане през следващото денонощие не само у нас, но и във всички балкански страни. Причината – обширен циклон с център над Централното Средиземноморие, в предната част на който към полуострова се пренася по-топъл въздух.

И за разлика от високите за сезона температури в Югоизточна Европа, в западните части от континента ще бъде студено за това време от годината и в много райони ще вали.

И у нас в събота ще има валежи, по-интензивни и придружени от гръмотевици в Югозападна България, но ще се задържи по-топло от обичайното. В неделя температурите бързо и рязко ще се понижат. Ще вали дъжд, който със застудяването в районите до около 700 метра е възможно да премине в сняг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисарят по съседство и разширяване Оливер Вархеи благодари на ДПС за подкрепата за Северна Македония
Комисарят по съседство и разширяване Оливер Вархеи благодари на ДПС за подкрепата за Северна Македония
Сестри Стоеви се класираха за четвъртфиналите в Орлеан
Сестри Стоеви се класираха за четвъртфиналите в Орлеан