НОВИНИ

3 в 1: Сърбия избира президент, парламент и местни власти днес

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:11, 03.04.2022
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Сърбия гласува днес. В страната се провеждат предсрочни парламентарни и редовни президентски избори. В няколко общини, включително в Белград, гласуват и за местни власти.

В Белград са специалните ни пратеници Ива Стойкова и Борислава Борисова.

Изборите започват в 8:00 и ще продължат до 20.00 ч. местно време.

Общо осем са кандидатите за президент. За фаворит е сочен настоящият държавен глава Александър Вучич. Негов основен конкурент е бившият началник на Генералния щаб на сръбската армия Здравко Понош. Ново лице е преподавателката в биологичния факултет на Белградския университет Биляна Стойкович. Зад нея застава коалицията, обединяваща левоцентристи и екоаткивисти, които организираха масови протести с искане за по-чист въздух. Правителството след това взе решение да спре проекта за мина за добив на литий на англо-австралийския гигант "Рио Тинто".

Въпреки това интрига на президентския вот не се очаква. Президентът Вучич заяви, че резултат под 60% би бил неуспех за него. Опозицията на свой ред, обяви, че ако се стигне до втори тур, това би било победа.

Без изненади се очаква да са и резултатите на парламентарните избори, за които са регистрирани 18 листи. Според социологическите проучвания Сръбската прогресивна партия на президента Вучич има подкрепата на над 50% от гласоподавателите - далеч пред опозиционната коалиция и социалистите.

На кръстопът между Изтока и Запада - Сърбия се готви за избори

В няколко общини, включително столицата Белград, се провеждат и местни избори. Голям успех за опозицията би била победа в столицата. Освен това броят на опозиционните депутати в 250-местния парламент би застрашил мнозинството в парламента.

Право на глас имат близо 6 и половина милиона избиратели. На 12 март правителството смекчи противоепидемичните мерки, така че няма специфични изисквания или ограничения в изборния ден.

Войната в Украйна изглежда затвърди позициите на управляващите. Официално Белград отказа да наложи санкции на Русия, но осъди нарушаването на териториалната цялост на Украйна. Появи се идея сръбската столица да бъде домакин на диалога между Киев и Москва. Конфликтът в Украйна измести теми като екологията, корупцията и върховенството на закона.

Седем евродепутати ще бъдат част от международната мисия наблюдатели в Сърбия. Руски наблюдатели ще има също.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентарни избори в Унгария - ще спечели ли Орбан четвърти мандат?
Парламентарни избори в Унгария - ще спечели ли Орбан четвърти мандат?
Градовете край Киев са разрушени, на улица в Буча са намерени 20 трупа на цивилни
Градовете край Киев са разрушени, на улица в Буча са намерени 20 трупа на цивилни