НОВИНИ

От специалните ни пратеници: На кръстопът между Изтока и Запада - Сърбия се готви за избори

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:23, 02.04.2022
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Тази неделя в Сърбия ще се проведат предсрочни парламентарни и редовни президентски избори. В няколко общини, включително в Белград, ще гласуват и за местни власти. Конфликтът в Украйна повлия на предизборната кампания, а Сърбия се оказа на кръстопът между Изтока и Запада.

Две десетилетия след края на кръвопролитния конфликт на Балканите и в контекста на конфликта в Украйна президентът Александър Вучич се обяви за мир и стабилност в региона в опит отново да спечели изборите.

В Белград са специалните пратеници на БНТ Ива Стойкова и Борислава Борисова.

Сърбия е на кръстопът - да избира между традиционните връзки с Русия и желанието ѝ да се присъедини към ЕС.

"Това, от което Александър Вучич се страхува в контекста на тези избори, е голямата популярност на Русия сред общественото мнение. Той се тревожи от евентуални последствия във връзка с Косово и природния газ, ако обърне гръб на Русия. Но най-големият му страх е да не разгневи определени слоеве от обществото, сред които популярността на Русия и Путин е много голяма", обясни Вук Вуксанович, анализатор в Белградския център за политики на сигурност.

Приключи референдумът за промяна в Конституцията на Сърбия

Сърбия е заобиколена от страни-членки на НАТО и ЕС. От другата страна е Русия, от която Сърбия е зависима енергийно и политически заради Косово. А управляващата партия умело успява да се нагоди към тревогите на хората и техните очаквания.

"Години наред сръбските политици действат опортюнистично, стимулирайки проруските настроения сред сръбското обществено мнение. Те разбират емоцията на хората и кое ще донесе гласове на изборите", казва Александър Радич, анализатор.

Руската инвазия оказа влияние на предизборната кампания в страна, в която мнозинството от гражданите подкрепя военния неутралитет.

"Президентът Вучич има голяма подкрепа, защото политиката, която провежда, е едновременно с Русия, ЕС, Китай, САЩ. Но такава политика няма бъдеще", смята Александър Маркович, преподавател по право на ЕС.

България и Сърбия ще си сътрудничат за енергийна свързаност и евроинтеграция на Западните Балкани

Сръбските медии допринасят за привличането на проруски настроените избиратели, но също и за да се плаши Западът, че Русия все повече засилва влиянието си в Сърбия.

"Но това се върна като бумеранг за президента Вучич. Той превърна Путин в рок звезда. Заради голямата му популярност тук, сръбският президент не може да наложи санкции на Русия, ако бъде притиснат от Запада да го направи", коментира Вук Вуксанович.

Президентът Вучич междувременно е с разклатени позиции в самия Европейски съюз.

"Големият проблем е, че той се ползваше с протекцията на бившия канцлер Ангела Меркел, но сега няма тази подкрепа от страна на Германия, не е стабилна и подкрепата на Франция", каза Александър Маркович.

И макар победата на Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия да изглежда сигурна на президентските и парламентарните избори, изненадата може да дойде от Белград на частичните местни избори. А според анализаторите - това ще е началото на промяната за Сърбия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трудни победи за Левски и Рилски спортист
Трудни победи за Левски и Рилски спортист
Руски военни изстреляха шокови гранати срещу мирен протест в Енергодар
Руски военни изстреляха шокови гранати срещу мирен протест в Енергодар