НОВИНИ

Пламен Данаилов: Газовите доставки за април са гарантирани

Калина Попова
от Калина Попова
18:12, 02.04.2022
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Дори да се стигне до напрежение с "Газпром", газовите доставки за април са гарантирани, тъй като потреблението ще спадне. Това обясни в "Говори сега" заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

Тази седмица Владимир Путин подписа указ неприятелските за Русия държави да плащат газ в рубли. Българският премиер Кирил Петков заяви, че това е една "много добре планирана атака" и че руският президент "умишлено е изпразнил европейските газохранилища" преди началото на войната в Украйна.

"Факт е, че газохранилищата в Европа бяха запълнени по-малко в сравнение с предходни години. Една от причините е липсата на достатъчно доставки на природен газ. Доколкото ми е известно, договорите са изпълнявани така, както са били предварително заявени, но не са доставени допълнителни количества. Може би това е имал предвид премиерът", коментира Данаилов.

Кирил Петков: Цената на тока след мораториума няма да се качва

Европейската дирекция за енергетика е възложила юридическа проверка, за да установи има ли нарушения в директивата на Путин за плащането на газа в рубли. Механизмът предполага откриване на сметка, в която държавите да плащат в евро или долари, но сумите да се превалутират в рубли, обясни Пламен Данаилов. При такъв сценарий поскъпването на газа ще зависи изцяло от курса на рублата, който е плаващ.

"В момента рублата е около 2 стотинки, но не знаем какъв курс ще бъде определен", каза още той.

На въпрос дали трябва да сме солидарни с ЕС и да се откажем от руския газ, ако има нарушение спрямо някоя от европейските държави, Данаилов отговори, че трябва да сме единни, в противен случай Съюзът ще стане уязвим.

Строежът на газовата връзка с Гърция върви с доста ускорени темпове и ще бъде изпълнен в срок, каза още зам.-министърът.

"Самата тръба предполага увеличаване на капацитета. В момента имаме резервиран капацитет за 1 млрд. куб. метра на година, което е около 1/3 от потреблението на България. Възможно е да бъде увеличен и да бъде достигнато около половината от потреблението само по тази газова връзка", каза Данаилов.

В момента газовите резерви в Чирен са около 90 млн. куб. метра, а дневният капацитет на хранилището може да компенсира доставките за един месец.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български учен разработва нов изкуствен интелект
Български учен разработва нов изкуствен интелект
Проверки за нелоялни търговски практики започват в цялата страна - за какво да внимаваме?
Проверки за нелоялни търговски практики започват в цялата страна - за какво да внимаваме?