НОВИНИ

България и Сърбия ще си сътрудничат за енергийна свързаност и евроинтеграция на Западните Балкани

Александър Марков
от Александър Марков
18:09, 08.02.2022
Чете се за: 03:37 мин.
По света
българия сърбия сътрудничат енергийна свързаност евроинтеграция западните балкани
Слушай новината

Премиерът Кирил Петков заяви, че е доволен от решението на Конституционния съд за възможността правосъдният министър да иска отстраняването на главния прокурор. Потвърди, че утре ще се яви във Върховната касационна прокуратура със значително по-разширен списък от лица. Коментира още, че скандалът с т. нар. "златни паспорти" е политически пиар.

В Сърбия Петков се срещна с президента Александър Вучич и премиера Ана Бърнабич. Двамата премиери дадоха съвместна пресконференция в Белград. Петков анонсира, че през юни газовата връзка с Гърция ще бъде завършена, и азерски и втечнен газ ще може да бъде транспортиран и до Сърбия. Освен сътрудничеството в енергетиката, на фокус в разговорите със сръбските лидери бяха европейската интеграция на Сърбия и Западните Балкани.

"Нашето двустранно сътрудничество е отлично, но вярвам, че може да стане още по-добро, особено, когато говорим за търговия и икономика. Искам да Ви благодаря, че Сърбия е между първите страни, които посещавате. Това е и първо официално посещение на български министър-председател в Сърбия от 2012 г. А това, че първото ви посещение е било до Република Северна Македония, говори за това колко вие лично - като министър-председател, посвещавате вниманието си на Западните Балкани и европейската им интеграция", каза сръбският премиер Ана Бърнабич.

Двамата премиери са обсъдили газовата връзка, която Сърбия започна да строи към България през февруари и която трябва да е готова през 2023 г., Заяви, че по-късно през годината ще започне модернизацията на жп линията от Ниш до българската граница и се очаква от България да завърши своята автомагистрала "Европа" от София до Калотина.

Обсъден е и евентуален общ регионален газов пазар, така че България, Сърбия и Република Северна Македония да поръчват общи количества газ: азерски или втечнен.

"Енергийната ни, особено газова свързаност, ще е особен приоритет. Заедно сме много по-силни в разговорите с трети страни. Гръцката връзка - и чрез тази в Сърбия - ще имате достъп до втечнен и азерски газ, което диверсифицира региона. Има голям потенциал да направим единен пазар за търговия на газ. Надявам се да го организираме в кратък срок - връзката ни с Гърция, Северна Македония и Сърбия да бъде обединен в общ пазар за търговия на газ", заяви Кирил Петков.

България се ангажира да помогне в европейския път на Сърбия чрез помощ за отваряне на преговорните глави по икономика и конкурентоспособност. Петков посочи, че акцент е бил поставен и върху положението и икономическото развитие на регионите с живеещо българско малцинство, а премиерът Ана Бърнабич се ангажира да бъде ускорен преводът на учебниците на майчин език - процес, който се бави с години.

Специални пратеници на БНТ в Сърбия: Ал. Марков, Вл. Богдански

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ММС сигнализира за "безпрецедентно изчезване на документи" по дело срещу БФС
ММС сигнализира за "безпрецедентно изчезване на документи" по дело срещу БФС
Героят за ЦСКА от финала за Купата дарява златния си медал в подкрепа на клуба (ВИДЕО)
Героят за ЦСКА от финала за Купата дарява златния си медал в подкрепа на клуба (ВИДЕО)