НОВИНИ

Бърнабич към Петков: Ще имате пълно съдействие - на правителството на Сърбия и моето лично

живо бърнабич петков имате пълно съдействие правителството сърбия моето лично
bnt avatar logo
от БНТ
16:35, 08.02.2022
Чете се за: 05:05 мин.
По света
Слушай новината

Министър-председателят Кирил Петков е на официално посещение в Сърбия по покана на сръбския премиер Ана Бърнабич. Двамата дават съвместна пресконференция.

Сръбският премиер Ана Бърнабич приветства премиера Кирил Петков, като го нарече "нашият приятел". Тя честити избирането му за министър-председател и му пожела много щастие и късмет.

"Както вече ви казах на нашата среща, вие ще имате пълно съдействие на правителството на Република Сърбия и моето лично, особено докато съм на тази позиция, да работим съвместно да направим отношенията между България и Сърбия, както политически, така и икономически да стават още по-силни и по-добри. Нашето сътрудничество е отлично, но вярвам, че може да стане още по-добро, особено когато говорим за търговия и икономика", каза Бърнабич.

Заяви още, че ще работят заедно и благодари, че Сърбия е сред първите страни, в които Петков е направил посещение, откакто е министър-председател. А това е първо посещение на премиер на България от 2012 г.

С посещението си Петков е показал посветеност към решаване на всички открити въпроси, за да може Западните Балкани да имат ясна европейска перспектива.

Бърнабич благодари на България за подкрепата в процеса на европейската интеграция на Сърбия. Сръбският премиер помоли за подкрепа за откриване на нова преговорна глава, която се отнася до икономика и конкурентноспособност. Сърбия иска да отвори тази глава по време на европредседателството на Франция.

Бърнабич заяви още, че са приключили частта на коридор 10 до границата с България и за тях е приоритет модернизиране на ж.п. линията до границата. Приоритетни са и много проекти за енергийна инфраструктура и газова свързаност.

По отношение на българското малцинство в Сърбия е договорено да се решат спешните проблеми. Бърнабич заяви, че се надява да продължи интензивното сътрудничество за усилване на икономическите и политически отношения между Сърбия и България.

"Ние сме съмишленици по всички теми, които ни обединяват - първата е че за регионите е важно да им максимална свързаност, да може икономическото развитие да върви паралелно", заяви от своя страна българският премиер Кирил Петков.

Енергийната свързаност между двете страни, особено газовата, ще бъде огромен приоритет. Гръцката връзка през България трябва да бъде завършена през юни и ще даде възможност и на Сърбия да получава течен и азерски газ.

Има голям потенциал да бъде направен единен пазар за търговия на газ, между България, Сърбия, РСМ и Гърция, заяви още Петков.

Отсечката от магистралата между Ниш и Димитровград става основен приоритет за страната ни. Обсъдени са и допълнителни пътни връзки между двете страни.

"Едновременно с това обсъдихме и възможността да съберем мозъците на двете страни - стартъпи, започващи компании в ИТ сектора да могат да работят заедно", каза Кирил Петков.

Планирани са срещи между министри от двете страни, като основната задача е да се сътрудничество в премахването на локалната корупция.

"Европейската интеграция на Сърбия е огромен приоритет за нас, така че в наше лице имате не само приятели, но и наистина подкрепящ партньор", обърна се Петков към Бърнабич.

Говорено е и за общи туристически пътеки, за да се обединят туристическите предлагания в България и Сърбия, евентуални връзки Белград-Бургас и Белград-Варна.

Трябва да бъдат обединени обемите на потребление на от целия район, за да могат държавите в региона заедно да преговарят за по-добри цени, подчерта Петков. Обсъден е капацитетът за изграждане на общи мощности, включително потенциални коинвестиции в ядрената сфера.

Деескалацията на напрежението в Украйна трябва да стане чрез дипломация, категорични са двамата премиери.

"Надявайки се международното право да бъде спазено от всички страни в конфликта, в случая се надяваме Руската федерация да спази международното право, защото това е важно за стабилността в района", заяви премиерът.

Българският премиер вече се срещна с президента на Сърбия Александър Вучич.

Снимки: Александър Марков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клоп: Салах е готов за игра, но Мане ще отсъства
Клоп: Салах е готов за игра, но Мане ще отсъства
Пирин надделя над Локомотив Пловдив в контрола
Пирин надделя над Локомотив Пловдив в контрола