НОВИНИ

Приключи референдумът за промяна в Конституцията на Сърбия

приключи референдумът промяна конституцията сърбия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:18, 16.01.2022
Чете се за: 01:17 мин.
По света
Слушай новината

В Сърбия приключи гласуването на референдума по въпроса "Подкрепяте ли акта на промяна на Конституцията на Република Сърбия?".

Гражданите гласуваха в над 8000 избирателни секции за изменение на най-висшия нормативен акт, който се отнася изключително до съдебната власт.

Най-важните новости са промяната в начина на избор на съдии и прокурори - те вече няма да се избират от парламента, а от висшите съдебен и прокурорски съвет. Членовете на тези органи също ще бъдат избирани по новата процедура.

Ако предложената поправка на Конституцията получи подкрепата на мнозинството от гражданите, следващата стъпка е приемането на съпътстващи закони.

За да бъде успешен референдумът, в него вече не трябва да са участвали 50% от имащите право на глас, в съответствие с решение от 2006 г.

Референдумът е предварително условие за реформите в процеса на евроинтеграция. Те трябва да осигурят независимост на съдебната система, което е едно от условията за реформата в областта на върховенството на правото, които забавиха Сърбия в досегашния преговорен процес по пътя към европейската интеграция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Соколов отново герой за Динамо (Москва) в руската Суперлига
Соколов отново герой за Динамо (Москва) в руската Суперлига
Две експлозии избухнаха в центъра на Багдад
Две експлозии избухнаха в центъра на Багдад