НОВИНИ

10 издателства дариха книги за малките пациенти в "Пирогов"

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
22:04, 02.04.2022
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Десет български издателства дариха книги за библиотеките на 8-те детски клиники на "Пирогов". Идеята е едновременно да се разведри атмосферата за малките пациенти, те да заобичат да четат, а книгите да им помогнат да оздравеят.

Идеята за книгите е на самата болница " Пирогов". На нея веднага откликват български издателства, които даряват безвъзмездно. Тук са сигурни, че малките пациенти няма как да не проявят интерес.

"Просто да им разведрим малко обстановката и все пак да ги научим, че и книгата е нещо, което си заслужава да се прочете. Напоследък се забрави книгата, повече всичко е в интернет средата, но друго е да пипнеш една книга и да я прелистиш, просто тя има душа", каза проф. Иван Поромански, директор на "Пирогов".

През миналата година през спешните кабинети на "Пирогов" са минали 23 хиляди деца, 18 хиляди от тях са останали на лечение. Почти към всяко отделение има или ще бъде изграден кът за деца с библиотека.

"Това, което сега искаме да доразвием е да дадем книгите в ръцете на децата, психосоциалната подкрепа и да ги научим, че има нещо различно, но болницата не е нещо толкова страшно", обясни проф. Христо Шивачев, началник на Клиниката по детска хирургия в " Пирогов".

"Ние дарихме над 500 книги, постарахме се да бъдат много разнообразни и интересни за децата, защото аз лично вярвам, че книгата дава много добра библиотерапия и всъщност тя е подкрепа на децата, убежище в трудните моменти", добави Виктория Бисерова, издател.

Всеки, който иска да дари книги за детските клиники на "Пирогов" е добре дошъл, казват тук. А ако дадена книга хареса на детето, след като оздравее, то може да си я занесе вкъщи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стилияна Николова спечели титлата от турнира по художествена гимнастика за Купа "София"
Стилияна Николова спечели титлата от турнира по художествена гимнастика за Купа "София"
Венци Стефанов смята, че БФС не може да се управлява от разстояние
Венци Стефанов смята, че БФС не може да се управлява от разстояние