НОВИНИ

Пореден сблъсък между МВР и прокуратурата. Този път - заради трафик на мигранти

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:48, 02.04.2022
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Слушай новината

Група за трафик на нелегални мигранти е задържана при спецакция на МВР и ДАНС. От вътрешното министерство съобщиха, че задържаните са 7, като един от тях е полицай. Акцията стана повод за пореден сблъсък между МВР и прокуратурата.

Вижте подробности и във видеото

От вътрешното министерство обявиха, че разследването е започнало през 2018 година и е едно от 25-те, които прокуратурата е бавила неоснователно. От държавното обвинение отговориха, че няма задържан и обвинен полицай, а преди време реализацията е била подготвена, но провалена поради изтичане на информация от силова структура, различна от ДАНС.

От МВР съобщиха, че операцията по задържането на групата е проведена от ГДБОП, "Гранична полиция", дирекция "Вътрешна сигурност" и ДАНС и че в продължение на 4 години "била бавена от прокуратурата без основание заедно с още 24 други досъдебни производства".

От държавното обвинение отговориха, че досъдебното производство се ръководи от Специализираната прокуратура и по него работят следователи от следствения отдел на спецпрокуратурата, заедно с разследващи и оперативни служители от различни структури на МВР и ДАНС. Отрекоха да има задържан служител на МВР.

Има полицай, който е разпитан като свидетел и на него няма да бъде повдигано обвинение. Прокуратурата потвърди, че работата по групата е започнала през 2018 година и подчерта, че отдавна е била планирана реализация. Изтекла е обаче информация от силова структура, извън ДАНС и това е провалило акцията. Според държавното обвинение, тогава страната е напуснал ръководителя на групата, който е сирийски гражданин. Сега той е обявен за издирване и задочно ще бъде привлечен като обвиняем.

Общо обвинените са шестима. От тях трима са задържани за срок от 72 часа. Един е на свобода с мярка "подписка". Един от обвиняемите в момента изтърпява присъда за друго престъпление в затвор във Федерална Република Германия, а шестият обвиняем е сириецът, ръководител на групата.

Групата попада в полезрението на ДАНС през 2018 година, като има данни, че е започнала престъпната си дейност година - две по-рано. Ръководена е, както вече казахме от сириец, който имал добри контакти с организаторите на трафик на нелегални мигранти в Турция. Заедно с тях подготвял групи за трафик в две основни точки - едната в Истанбул, а другата в Одрин.

От там маршрутите към България били два. Когато река Марица е с ниско ниво се е преминавало през тази част на реката, която е граница между Турция и Гърция. От там групите продължавали на север към Кастание и Орменион и влизали в България в района на Мезек и Вълче поле. Други групи пък били прекарвани към границата между Турция и България, която минава през равнинната част между селата Сладун и Маточина. Там е и едно от местата, където оградата по границата беше разрушена при свличане на земна маса заради обилни валежи.

Стъпили един път у нас - групите са се придвижвали по два маршрута. Единият към Пловдив, а вторият през второкласни и третокласни пътища към Нова Загора. След това продължавали пътя си към столицата. В София групата е имала тайно депо, където вчера по време на акцията са задържани 6-ма нелегални мигранти.

От това депо по два маршрута, единият към района на Кула и Брегово, а другият към Калотина групите са извеждани от страната към Сърбия, за да продължат пътя си към страните от Западна Европа. Според наши източници таксата за трафик от Сирийско-Турската граница, през България до Сърбия е била между 5000 и 8000 евро и още 2000 - 3000 за останалата част от пътя до Германия, Белгия или Холандия.

Твърдения за радикализация на сириеца, ръководител на групата също породиха спор между прокуратурата и МВР. От прокуратурата съобщиха, че в делото няма доказателства за радикализация на мъжа, който е уличен като лидер на групата. Според наши източници обаче, при оперативната работа по случая, такава вероятност е проверявана. При подобни разработки такава версия винаги се проучва внимателно и се изключва само когато няма доказателства за нея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Потенциалът на бежанците от Украйна на пазара на труда у нас
Потенциалът на бежанците от Украйна на пазара на труда у нас
Първи митинг на Еманюел Макрон преди изборите във Франция
Първи митинг на Еманюел Макрон преди изборите във Франция