НОВИНИ

Първи митинг на Еманюел Макрон преди изборите във Франция

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:38, 02.04.2022
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Предстоящи избори и във Франция. Президентът Еманюел Макрон проведе първия митинг от кампанията си - едва седмица преди президентския вот на 10 април. Както беше предупредил, заради войната в Украйна Макрон отдели малко време за кампанията, с която търси втори мандат.

Социологическите проучвания показват, че както и на последните избори, французите все така са недоволни от положението в страната и искат промяна.

Президентските избори във Франция: Войната в Украйна тема на първия тв дебат

Грандиозното събитие в парижкия бизнес район Дефанс изглежда ще бъде единствено в кампанията на Еманюел Макрон. Днес той припомни как преди шест години е събрал съмишленици, "за да направят реформите, които никой не иска да направи". И отчете резултатите.

"Приятели, въпреки кризите ние не се отказахме. Изпълнихме обещанията си, за да сложим край на това зло за Франция - масовата безработица. Трябваше да атакуваме старите табута за данъчната система, правото на труд, застраховката за безработица. Направихме го и имаме най-ниското ниво на безработица от 15 години. За да защитим французите от тероризма, трябваше да променим законите си, да подсилим разузнавателните служби. Ние го направихме", заяви Макрон.

Снимки: БГНЕС

Иначе президентът се фокусира главно върху дипломацията, свързана с войната в Украйна. Той се срещна и с украински бежанци и получи благодарности за френското гостоприемство.

Остри реакции срещу обявената от Макрон нова енергийна политика

Прогнозите вещаят на Макрон победа, но тя става все по-трудна. Крайнодясната Марин льо Пен, смятана за сигурен съперник на балотажа, наблегна на проблеми като инфлацията и цената на живота и в последното проучване разликата между двамата на втория тур се стопи до 5 процента.

Желанията за промяна изведоха на трето място крайнолевия Жан-Люк Меланшон.

"Макрон или Льо Пен - за мен няма разлика. Скъсване със сегашното общество има само в програмата на Меланшон", коментира Серж Венсан, жител на Париж.

Според социологическо проучване една четвърт от анкетираните не смятат да гласуват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден сблъсък между МВР и прокуратурата. Този път - заради трафик на мигранти
Пореден сблъсък между МВР и прокуратурата. Този път - заради трафик на мигранти
Трудни победи за Левски и Рилски спортист
Трудни победи за Левски и Рилски спортист