НОВИНИ

Президентските избори във Франция: Войната в Украйна тема на първия тв дебат

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:14, 15.03.2022
Чете се за: 02:25 мин.
Европа
Слушай новината

Първият телевизионен дебат преди президентските избори във Франция на 10 април - премина в обсъждане на ситуацията в страната и в Европа, която произтича от войната в Украйна.

Позициите за войната в Украйна и отражението в Европа, се оказват лакмус в предизборната кампания. Днес прогноза за 11% на първия тур обединява крайнолевия Жан-Люк Меланшон, който иска Франция да напусне НАТО, с крайнодесния поклонник на Путин Ерик Земур и консервативната Валери Пекрес. Тя се обяви против ускорено приемане на Украйна в Евросъюза.

"Пред лицето на заплахата трябва да променим политиката си, да станем по-суверенни и по-силни. Защото войната в Украйна не изтрива трудностите за французите и проблемите на Франция", каза Валери Пекрес, кандидат на "Републиканците"

Ерик Земур осъди войната в Украйна и протестира, че тя е отклонила вниманието от темата за имиграцията.

"Днес насилието е навсякъде, а френската идентичност се заличава. Аз съм кандидат в президентските избори, за да може Франция да остане Франция", каза той.

Марин льо Пен се възхищаваше от Путин, но рейтингът ѝ се повиши, когато заговори за въздействието на санкциите срещу Русия върху потребителите.

"Жестоката война, която претърпяват украинците, изтъква тежки слабости на нашата страна, последици от погрешни политически решения, за които французите плащат висока цена", каза льо Пен.

Президентът Еманюел Макрон изтъкна, че до последно се е опитвал да предотврати войната в Украйна и отказа да нарече руския президент диктатор. Дипломатическите му усилия са възнаградени с прогноза от 30% на първия тур.

"Тероризмът вече беше тук през 2017 г., епидемията, социалната криза, а сега войната. И всеки път устоявахме. Също така се обновявахме. И излязохме от всичко по-силни", каза президентът на Франция.

Според прогнозите Макрон има шанс да стане първият френски президент с втори мандат от 20 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опаковат културни ценности в Лвов с цел да ги запазят от сражения
Опаковат културни ценности в Лвов с цел да ги запазят от сражения
Обсъждат възможности за увеличение на доходите на медицинските сестри
Обсъждат възможности за увеличение на доходите на медицинските сестри