НОВИНИ

Къде избират да пътуват българите през ваканциите?

bnt avatar logo
от БНТ
21:21, 02.04.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Резервациите за пътуване в чужбина в началото на пролетта на тази година са в пъти повече, в сравнение с миналите две. Почти се достигат нивата през 2019 година, според туристически агенции у нас.

По време на пролетната ваканция родители също се насочват към екскурзии с децата си. У нас избират да ги заведат в планински райони, където има басейни в минерална вода и спа услуги, а в чужбина на топли и екзотични дестинации като Малдиви, Сейшели, Египет.

За Силвия и семейството ѝ пътуването е начин на живот. За първи път стъпва на Малдивите в средата на март. Избира дестинацията, за да празнува рождения си ден там.

"Били сме и по Карибите, Тайланд, Азия, Африка, всякакви такива места, но не е същото. За семейство с малки деца няма никакво притеснение за нищо", разказва тя.

И тази пролет наред с Малдивите хората са изкушени и от десетинации като Сейшели, Египет, Дубай. Бюджетът за една седмица за 4-членно семейство е между 4 000 и 10 000 лева, отбелязват от туристически агенции. А когато резервират почивка, хората най-често питат къде няма рестрикции.

"Миналата година ограниченията с ковид бяха доста по-големи, имаше промени на всеки две седмици, докато сега е по-ясен хоризонтът. Хората, които пътуват обикновено са семейства с деца, които са определили точно този период от пролетната ваканция, за да посетят дестинации, които не са посещавали или пък биха желали да посетят още веднъж", каза Дарина Стефанова, управител на туристическа агенция.

Такова намерение има и Мила. Миналата година е ходила два пъти на Малдивите, а сега през есента планира да отиде отново. Всеки път открива нещо ново.

"Привлича ни най-вече, че е изключително спокойно. Някак си човек като си представи екзотична дестинация - за мен Малдивите са перфектното съчетание. Наистина всичко, което се вижда като картички като снимки, реално е така, както изглежда", разказва тя.

"И миналата година имахме, но сега имаме доста интензивни пътувания и голям интерес към пътувания в чужбина. В чужбина вече имаме доста по-голяма палитра и там се търсят дестинации, които са по-топли", каза Румен Драганов, председател на Институт за анализи и оценки в туризма.

А по Великден от Института за анализи и оценки в туризма очакват около 280 000 пътувания в страната и около 40 000 в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
РБ Лайпциг разгроми Борусия Дортмунд и го отдалечи от върха
РБ Лайпциг разгроми Борусия Дортмунд и го отдалечи от върха
Потенциалът на бежанците от Украйна на пазара на труда у нас
Потенциалът на бежанците от Украйна на пазара на труда у нас