НОВИНИ

Директорът на Четвърта градска болница с коментар след репортажа на БНТ "Една нощ с линейка"

аркади иванов коментар репортажа бнт една нощ линейка
bnt avatar logo
от БНТ
20:54, 01.11.2020
6188
Чете се за: 01:10 мин.
Още

Вчера здравният министър Костадин Ангелов поиска оставката на директора на Четвърта градска болница в София. Повод за това стана репортажът на БНТ, който показа случай на пациент с коронавирус, престоял два часа в линейка преди да бъде приет в болницата. БНТ не успя да се свърже с доцент доктор Аркади Иванов за коментар.

Една нощ с линейка: Как минава дежурство по време на COVID-19

По повод разказания в "По света и у нас " случай, пред "България он Ер" той заяви, че "грешката е повече от фрапантна" и няма обяснение защо се е стигнало до чакането, съжалява и не знае защо това се е получило. Според д-р Аркади Иванов пациентът е докаран с линейка, с доказан COVID-19. С данни за дихателна недостатъчност, с болки в корема при приемане на лекарства, така че това, според него, абсолютно не оправдава поведението. Вместо да бъде приет за 15-20 мин., той стои 2 часа, коментира директорът на болницата. Това според него е абсолютно недопустимо и ако медицинското състояние на пациента е такова, че той е в тежко състояние, то с COVID и без COVID, той подлежи на хоспистализация.

В пост в социалните мрежи от името на д-р Панчо Панчев - заместник-директор организация на болницата и началник отделение "Анестезиология и интензивно лечение" в болницата се казва, че е бил потърсен по телефона от дежурния лекар и е провел разговор с лекаря от Бърза помощ. В публикацията д-р Панчев обяснява, че за да бъде бъде хоспитализиран пациент в COVID отделение, той трябва да има положително изследване на COVID, съгласно заповедта на здравния министър. Поискал е резултатът да се отрази във фиша за Спешна помощ, както и че пациентът е насочен от координационния център. Обяснява, че това е нужно, защото в противен случай пациент без COVID инфекция ще попадне в такова отделение и неминуемо ще се зарази.

В поста от името на д-р Панчев се казва,че е наредил на дежурната лекарка да приеме болния с индикацията, че е на възраст над 60 години, както е според заповедта на министъра. Изхождайки от описаното от лекаря състояние, това, според началника на отделението, е била единствената индикация за спешен прием.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова настоя Агенция "Медицински одит" да извърши проверка на случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пазарът на платената любов - 1 млрд. печалба
Пазарът на платената любов - 1 млрд. печалба
Будител под карантина: Фотоколекция се превърна в акция за даряване на кръвна плазма
Будител под карантина: Фотоколекция се превърна в акция за даряване на кръвна плазма