Директорът на Четвърта градска болница с коментар след репортажа на БНТ "Една нощ с линейка"

от БНТ
20:54, 01.11.2020
Чете се за: 01:10 мин.
Още
аркади иванов коментар репортажа бнт една нощ линейка

Вчера здравният министър Костадин Ангелов поиска оставката на директора на Четвърта градска болница в София. Повод за това стана репортажът на БНТ, който показа случай на пациент с коронавирус, престоял два часа в линейка преди да бъде приет в болницата. БНТ не успя да се свърже с доцент доктор Аркади Иванов за коментар.

Една нощ с линейка: Как минава дежурство по време на COVID-19

По повод разказания в "По света и у нас " случай, пред "България он Ер" той заяви, че "грешката е повече от фрапантна" и няма обяснение защо се е стигнало до чакането, съжалява и не знае защо това се е получило. Според д-р Аркади Иванов пациентът е докаран с линейка, с доказан COVID-19. С данни за дихателна недостатъчност, с болки в корема при приемане на лекарства, така че това, според него, абсолютно не оправдава поведението. Вместо да бъде приет за 15-20 мин., той стои 2 часа, коментира директорът на болницата. Това според него е абсолютно недопустимо и ако медицинското състояние на пациента е такова, че той е в тежко състояние, то с COVID и без COVID, той подлежи на хоспистализация.

В пост в социалните мрежи от името на д-р Панчо Панчев - заместник-директор организация на болницата и началник отделение "Анестезиология и интензивно лечение" в болницата се казва, че е бил потърсен по телефона от дежурния лекар и е провел разговор с лекаря от Бърза помощ. В публикацията д-р Панчев обяснява, че за да бъде бъде хоспитализиран пациент в COVID отделение, той трябва да има положително изследване на COVID, съгласно заповедта на здравния министър. Поискал е резултатът да се отрази във фиша за Спешна помощ, както и че пациентът е насочен от координационния център. Обяснява, че това е нужно, защото в противен случай пациент без COVID инфекция ще попадне в такова отделение и неминуемо ще се зарази.

В поста от името на д-р Панчев се казва,че е наредил на дежурната лекарка да приеме болния с индикацията, че е на възраст над 60 години, както е според заповедта на министъра. Изхождайки от описаното от лекаря състояние, това, според началника на отделението, е била единствената индикация за спешен прием.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова настоя Агенция "Медицински одит" да извърши проверка на случая.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пазарът на платената любов - 1 млрд. печалба
Пазарът на платената любов - 1 млрд. печалба
Будител под карантина: Фотоколекция се превърна в акция за даряване на кръвна плазма
Будител под карантина: Фотоколекция се превърна в акция за даряване на кръвна плазма