Директорът на ИАЛ: Възможно е до края на годината да имаме доставка на детски ваксини

от БНТ
07:58, 02.12.2021
6240
Чете се за: 02:17 мин.
Още
Слушай новината

Очакваме днес Европейската комисия да публикува българския превод на кратката характеристика на детската ваксина, което вече дава възможност да бъде прилагана у нас. Това обясни в "Денят започва" Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарства.

ЕК е постигнала споразумение с компанията производител след 13 декември да бъдат извършвани доставки, тъй като педиатричната ваксина е в различна опаковка от тази за деца над 12 години - дозата е три пъти по-малка, обясни Кирилов.

В момента МЗ провежда разговори с компанията производител за условията на доставка у нас. Ваксината за деца отново ще бъде двудозова, с 21 дни интервал между двете дози.

Към момента няма по-различни препоръки за прилагането на ваксината, заяви Кирилов.

В следващите дни ще има по-детайлна информация за количествата ваксини, които се очаква да бъдат доставени. Възможно е до края на годината да дойдат у нас.

Има информация от ЕС, че е ускорена доставката, допълни Кирилов.

Той е категоричен, че има достатъчно количества ваксини в България.

Близо 430 000 ваксини на "Янсен" са поставени от началото на годината, но ваксината на "Пфайзер" е най-желана, от нея са приложени 2 070 000 дози.

Постоянно се случва да се бракуват ваксини - до момента те са 210 000 дози, основно от ваксината на "Астра Зенека", като предстои да бъдат унищожени, допълни още Кирилов.

106 000 са поставените бустерни дози, основно от ваксината на Пфайзер, съобщи Кирилов. Той напомни, че препоръката е за поставяне на бустер с РНК ваксина, независимо от използваната преди това вид ваксина. Бустерната доза се поставя след шестия месец, допълни той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск пристига в Кипър, после ще посети Гърция
Папа Франциск пристига в Кипър, после ще посети Гърция
Проф. Кантарджиев: Заразяването с менингит става при тесен контакт, по въздушно капков път
Проф. Кантарджиев: Заразяването с менингит става при тесен контакт, по въздушно капков път