НОВИНИ

Директорът на Педиатрията: Изграждането на частна детска болница би обезглавило държавното детско здравеопазване

bnt avatar logo
от БНТ
10:07, 18.10.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Изграждането на частна национална детска болница ще "обезглави" държавното детско здравеопазване, заяви в "Денят започва" д-р Благомир Здравков, изпълнителен директор на СБАЛ по детски болести "Иван Митев".

"Когато изграждането комплексна детска грижа бъде делегирана на един частник, който в инвестиционното си намерение декларира, че смята да изгради едно лечебно заведение от порядъка на 400 легла и за санитарите е ясно, че такава потребност за София няма. Но частните болници не възпитават кадри, а ги изтеглят от вече съществуващите структури. В детското здравеопазване обаче няма как на пазарен принцип да бъдат привлечени отделни хора, защото и най-добрият хирург, реаниматор и детски травматолог без екип не могат да гарантират положителен резултат за лечението на детето", каза Здравков.

По думите му, за да се формира един добър педиатричен специалист, са необходими между 5 и 7 години, а изграждането на добре функциониращ педиатричен екип отнема около 10 години.

"Подобна инвестиция няма как да има възвращаемост, ако финансирането е само от НЗОК без доплащане. От къде може да се спести - от заплати не може, за да привлекат персонал. Може от броя на персонала, от качеството на медицинските материали, от качеството на здравната услуга", каза още Здравков.

Журналистът и граждански активист Надежда Цекулова се усъмни в намерението на инвеститора частната болница да работи без доплащане от пациентите.

"Да, те пишат, че няма да се плаща от родителите, защото това е незаконно. Те ще доплащат обаче, за да получат стая, за да получат придружител, екип и т.н.", изтъкна тя.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Аладжов празнува днес 75-и рожден ден
Стефан Аладжов празнува днес 75-и рожден ден
Близо 380 кг сексуални стимуланти откриха митничари на МП Лесово
Близо 380 кг сексуални стимуланти откриха митничари на МП Лесово