НОВИНИ

Дирк Новицки, Пау Гасол, Тони Паркър и Дуейн Уейд бяха приети в Залата на славата на НБА

дирк новицки пау гасол тони паркър дуейн уейд бяха приети залата славата нба
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:39, 13.08.2023 (обновена)
Чете се за: 05:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Бившият германски баскетболист Дирк Новицки благодари емоционално на родителите си по време на церемонията, белязала приемането му в баскетболната Зала на славата в Спрингфийлд, САЩ.

"Няма да забравя до края на живота си това, което направихте за мен. Ако стана поне наполовина толкова добър баща, колкото добри родители бяхте вие, тогава ще съм щастлив", заяви развълнуваният 45-годишен бивш състезател на Далас Маверикс.

Дирк Новицки игра за "маврите" през цялата си 21-годишна кариера в НБА и остави дълбока следа в най-престижната баскетболна лига в света, извеждайки тима до първата му и единствена шампионска титла в историята през 2011 година. Освен това той стана и първият европеец, избран за най-полезен играч в НБА през 2007 година и №6 в класацията за най-много отбелязани точки. В допълнение Новицки стана първият германец, приет в "Нейсмит Мемориъл" Зала на славата.

Наред с Новицки в Залата на славата бяха приети още двама европейци - испанецът Пау Гасол и французинът Тони Паркър. Четирикратният носител на трофея „Лари О’Брайън“ със Сан Антонио Тони Паркър се възползва от шанса да благодари на своя треньор Грег Попович, който също беше отличен.

„Треньор Поп, вие сте невероятен. Мога да говоря много за вас. За това как ми се карахте, с какви думи ме притискахте, но децата ми са в залата, така че ще говоря просто. Хвърлиха ме в огъня на 19 години. След петия мач в първия ми сезон в НБА, вие ме заведохте в западната част на самолета и ми казахте: Утре си титуляр. Попитах дали това е истина, а вие отвърнахте: Всичко ще бъде наред, още си в началото. Останалото е история. Винаги сте бил като втори баща за мен, татко. Оценявам всичко, което направи за мен и семейството ми. Благодаря ти, татко, обичам те“, бяха думите на Тони Паркър към неговия треньор.

Дългогодишният център на ЛА Лейкърс Гасол е първият чужденец, избран за новобранец номер 1 на годината и беше ключова фигура при успехите на "езерняците".

Гасол отбеляза ролята на европейските баскетболисти, играли в САЩ преди него, но отдаде и дължимото на американците, които са го вдъхновявали. Той се влюбил в играта по време на Олимпийските игри през 1992 година в родния му град Барселона, когато САЩ доминираше и спечели златото.

"Бях на 12 години. Това промени живота ми. Американците ни показаха как трябва да се играе баскетбол", заяви испанецът.

Гасол благодари на Коби Брайънт, негов съотборник в Лос Анджелис Лейкърс, трагично загинал в катастрофа с хеликоптер през 2020 година заедно с дъщеря си Джиджи: "Нямаше да съм тук без теб, братко. Повече от всичко ми се иска ти и Джиджи да сте тук с нас. Липсваш ми и те обичам", каза той.

Беки Хамън, която след успешна кариера в женската НБА се присъедини към Спърс и стана първата жена, назначена като помощник-треньор в мъжката лига, също бе отличена.

Сред останалите приети в Залата на славата бяха Дуейн Уейд, част от шампионския отбор на Маями Хийт, както и бившият треньор на университета Северна Каролина Джим Валвано, който спечели титлата в колежанското първенство през 1983-а и бе почетен посмъртно.

Трикратният шампион с Маями Дуейн Уейд показа своята обич и признателност към баща си по време на церемонията. 41-годишният бивш баскетболист отдаде на лигата 16 години от живота си.

„Въпреки че мразех да ме наричат ​​малкия Дуейн, аз ти се възхищавах от дете. Сега ти се възхищавам още повече", призна MVP на финалите в НБА през 2006 г., обръщайки се към баща си.

„Имахме една и съща мечта и споделяме едно и също име. Упорито вървяхме към Залата на славата на баскетбола. Това е волята Божия. Татко, знам, че коленете малко те болят, но ще се присъединиш ли към мен на сцената, докато правим нашата законна стъпка в баскетболния рай?! Това е за баща ми. Обичам те и ти благодаря. Ние сме в Залата на славата, човече", каза Уейд, който изкрещя и прегърна баща си.

снимки БТА

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Началникът на отбраната: Обстановката в Черно море не е сложна, но не е нормална
Началникът на отбраната: Обстановката в Черно море не е сложна, но не е нормална
Българите масово не си правят профилактични прегледи, сочат данни на Здравната каса
Българите масово не си правят профилактични прегледи, сочат данни на Здравната каса