НОВИНИ

Дисциплинарната комисия на Френската професионална футболна лига наказа играч на Ница и отне точка на Монпелие

Защитникът на Ница е наказан за 7 мача заради публикация в подкрепа на Палестина

Юсеф Атал
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:44, 26.10.2023
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Дисциплинарната комисия на Френската професионална футболна лига наказа защитника на Ница и на националния отбор на Алжир Юсеф Атал за седем мача заради пост в в социалните мрежи в подкрепа на Палестина. Решението влиза в сила от 31 октомври.

Атал публикува видео в социалната мрежа Инстаграм, в което палестински проповедник моли Бог "да изпрати мрачен ден на евреите". Впоследствие той изтри видеото и се извини за публикацията, заявявайки, че осъжда всички форми на насилие.

На 16 октомври прокуратурата в Ница започна предварително разследване срещу алжирския национал. На 18 октомври клубът спря правата на футболиста до второ нареждане.

Президентът на Френската футболна федерация Филип Диало осъди публикацията на Атал. Той каза, че призивите за насилие, разпространявани от играча, противоречат на етиката на спорта и нарече подбуждането към омраза "неприемливо".

27-годишният Атал играе за Ница от 2018 година. Той има 115 мача за клуба във всички турнири, в които е отбелязал 12 гола и е направил 8 асистенции. Преди това защитникът е носил екипите на алжирския Параду и белгийския Кортрийк. Той има 2 попадения и 6 асистенции в 29 двубоя за националния отбор на Алжир. През 2019 година Атал спечели Купата на африканските нации.

След друго решение на централата отборът на Монпелие е санкциониран с отнемане на една точка от актива заради поведението на феновете. В двубой от осмия кръг на Лига 1 по вратаря на Клермон Мори Диау беше хвърлена бомбичка и той беше изнесен с линейка от терена.

В съобщението се посочва също, че още една точка е отнета условно от актива на Монпелие. Мачът срещу Клермон ще се преиграе пред празни трибуни на домашния стадион на Монпелие. Клубът ще бъде принуден да изиграе още два мача с ограничена подкрепа от привържениците си.

На 8 октомври, по време на двубоя между Монпелие и Клермон, вратарят на гостите Мори Диау беше изнесен на носилка, след като до него избухна бомбичка, хвърлена от трибуните. Инцидентът стана по време на добавеното време на второто полувреме. В момента на прекратяването на мача Монпелие водеше с 4:2.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата разследва смъртта на мъж в психиатричната болница в Ловеч
Прокуратурата разследва смъртта на мъж в психиатричната болница в Ловеч
Основни елементи на мото екипировката
Основни елементи на мото екипировката