НОВИНИ

Дивизионен щаб на НАТО ще бъде съставен в България

Александър Марков
от Александър Марков
20:13, 13.07.2023
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

България ще може да приеме още сили на НАТО на своя територия в изпълнение на новите регионални планове на Алианса. Това заяви в предаването "Още от деня" началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Ще бъде създаден и дивизионен щаб у нас.

"В дадения момент ние разчитаме на нашите две бригади, разчитаме на многонационалната бойна група, създаваме условия за нарастването до бригада, точно в аспекта възпиране. Ако наистина се влоши обстановката, ние ще имаме възможност да приемем и други сили и средства на Алианса, в зависимост от развитието на обстановката".

Колко точно сили и средства и от кои съюзни държави ще приемем, началникът на отбраната отказа да уточни. Но посочи, че ще бъдат толкова, колкото е необходимо, за да се даде адекватен отговор в случай на нужда.

"Създаваме дивизионен щаб. Дивизионният щаб управлява бригади. Те са съставляват състава на дивизия. - На една дивизия, която ще бъде разположена на територията на България? - Бригадите, многонационалната бойна група представляват състава на дивизията", посочи адм. Ефтимов.

За целта обаче, ще трябва да бъде модернизирана сега съществуващата инфраструктура у нас. Мерките са само част от мащабната реорганизация на силите на НАТО чрез приемането на три регионални плана. Нещо, което се случва за пръв път от Студената война.

"Нашите рeгионални планове са географски ориентирани за защита на определени части от натовската територия. Те превръщат националните отбранителни планове на държавите на предна линия в натовски, което оптимизира способността на Алианса да придвижва сили на правилното място в точното време", посочи ген. Кристофър Каволи, върховен главнокомандващ силите на НАТО в Европа.

Плановете са в отговор на евентуално нападение от Русия.

Те определят колко сили, какви оръжия и инфраструктура са необходими за защитата им, включително на Източния фланг от Балтийско до Черно море.

"Ако Украйна загуби тази война, това ще е не краят, а началото на нестабилността. Както знаем, руснаците искат да се върнем към границите от 1997-а, което включва всички държави, в които имаме осем бойни групи. Трите Балтийски републики, Полша, Словакия, Унгария, Румъния, България. Това е неприемливо за нас", заяви адмирал Роб Бауер, председател на военния комитет на НАТО

Промяната в силовата структура на НАТО започна на Срещата на върха в Мадрид преди година с приемането на новата Стратегическа концепция за идните 10 години. В нея Русия беше определена за "най-значителната и пряка заплаха за сигурността на съюзниците".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отчитат ръст на телефонните измами в Троян
Отчитат ръст на телефонните измами в Троян
Онс Жабер е на втори пореден финал на Уимбълдън след обрат срещу Сабаленка
Онс Жабер е на втори пореден финал на Уимбълдън след обрат срещу Сабаленка