НОВИНИ

Горещата вълна Цербер обхвана Южна Европа

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:53, 13.07.2023
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Зловещото име Цербер дадоха италиански метеоролози на горещата вълна, която минава през Европа. В гръцката митология Цербер е триглаво куче, което пази подземния свят. И наистина адска жега преминава през Южна Европа. Термометрите показват над 40 градуса в части от Испания, Франция, Гърция, Хърватия, Турция и Италия.

В Италия максималната температура е над 48 градуса. Червен код за горещо време е обявен в 10 града, сред тях Рим, Болоня и Флоренция. Туристите в Рим използваха всевъзможни средства, за да се охлаждат, но не се отказаха от чакането на дълга опашка, за да влязат в музеите на Ватикана.

В Румъния още рано сутринта термометърът показва 29 градуса, следобед в южната част на страната живакът се качи до 40 градуса. Спешната помощ не може да смогне на обаждания.

Още в началото на месеца имаше предупреждение, че природният феномен Ел Ниньо ще предизвика рекордни температури, сега има и друга причина.

''Горещ въздух нахлува от Сахара. Но не само температурата на Земята е висока, морската вода също е по-топла и няма охлаждащ ефект от крайбрежията", коментира Хана Клоук - климатолог от Университета Рединг.

В Гърция в градовете Атина, Солун и Лариса има предупреждения за опасно топло време. Утре и вдругиден там се очакват най-горещите дни. На Акропола ще бъде инсталиран сенник, ще раздават и безплатна вода.

В Хърватия, за да се спасят от жегата, използват трик, датиращ от преди векове - покриват се с кал.

В зоопарка в Тел Авив за животните е намерен начин да се справя с жегата - замразени плодове.

"Тихият убиец" - така климатолози наричат тазгодишната гореща вълна Цербер.

''Опасяваме се, че ще има много жертви при тази вълна. Миналата година заради високите температури в Европа починаха над 60 000 души. Жегата е тих убиец", заяви Хана Клоук - климатолог от Университета Рединг.

Горещо време в Европа (Снимки)

Най-високата температура, измервана някога в Европа, е 48,8 градуса на италианския остров Сицилия през август 2021 година. Пикът на горещата вълна Цербер се очаква през уикенда, но веднага след това идва нова гореща вълна с кодово име Харон, кръстена на лодкаря, който прекарва душите към подземното царство Хадес.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболистите на България до 18 години допуснаха поражение от Белгия в Турция
Баскетболистите на България до 18 години допуснаха поражение от Белгия в Турция
България ще играе с Италия в полуфиналите на световното по волейбол за мъже под 21 години
България ще играе с Италия в полуфиналите на световното по волейбол за мъже под 21 години