Днес отбелязваме Световния ден на котката

от БНТ , Източник: БГНЕС
09:14, 08.08.2020
Чете се за: 01:07 мин.
Още
отбелязваме световния ден котката

Световният ден на котката бива отбелязан от повечето любители на животните с видеоклипове на играещи и мъркащи котета. Той е бил празнуван за пръв път през 2002 г.

Опитомени, макар и не напълно като кучетата, още преди около 13 хил. години, котките са били постоянен спътник в живота на хората, пазейки ги от гризачи и споделяйки домашния уют, в чието въплъщение са се превърнали. В древен Египет богинята котка Бастет е в релация с богинята лъвица Сехмет, а стотици хиляди мумии на котки са открити в гробници. Котките са били продавани от жреците и служели като пазители на домовете на хората, особено пред т.н. птолемейски период.

От 40 вида в семейство Коткови, включително от лъвовете, леопардите и т.н., домашната котка е най-успешният ловец и може би най-честият и желан домашен любимец.

Зоопсихологът и специалист по котките от Хонконг Бригън Картър помага най-вече на собствениците на котки, чиито домашни любимци са неуправляеми, драскащи, хапещи, съсипващи мебелите и уриниращи извън тоалетните, предаде АФП. Тя разкрива, че в повечето случаи проблемите имат повече общо със самите собственици, отколкото с домашните любимци.

"Повечето хора наистина не разбират и не желаят да предприемат промяна на домашната си среда, която е необходима, за да се адаптират котките при идването им в дома". Хората просто не знаят много за това и именно тогава идва Картър на помощ. "Виждам често много безупречно място с хубави кожени мебели, а за котката няма нищо пригодено. И така, какво ще прави котката? Котката трябва да си наточи ноктите“. Понякога решението за разрушителното поведение може да бъде много просто - да се купи дърво за катерене, както и играчки за котката.

Изключително важно е, когато решите да се сдобиете с котка, да отделите място в дома ви, което тя да почувства като свое. Друг път обаче проблемът може да се окаже по-сложен, тъй като може да произтича от травма в миналото на животното. "Котките са свръх чувствителни към емоциите и тогава е нужна компетентна помощ ", казва 43-годишната специалистка.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Свлачище в Южна Корея взе 4 жертви
Свлачище в Южна Корея взе 4 жертви
Интерпол изпраща екип от международни експерти в Бейрут
Интерпол изпраща екип от международни експерти в Бейрут