НОВИНИ

Доц. Георгиева: Децата имат нужда от грижа през цялото време за стабилизиране на техния имунитет

bnt avatar logo
от БНТ
09:14, 02.09.2020
Чете се за: 00:52 мин.
Здраве

Трябва да подходим към началото на тази учебна година с възможно пож-малко страхове, това заяви в Сутрешния блок на БНТ детският пулмолог доц. д-р Елена Георгиева, началник на детското отделение в УМБАЛ "Софиямед". Струпването на много хора винаги крие рискове в сегашната обстановка. Общопрактикуващите лекари обаче са предвидили тези обстоятелства и потокът на децата ще бъде организиран така, че да няма прекалени струпвания по повод на набавянето на необходимите документи преди началото на учебната година.

Доц. Георгиева препоръча родителите да наблюдават децата си и когато се появят респираторни симптоми да се обърнат към лекарите, тъй като самолечението в сегашната ситуация е крайно неподходящо.

"Знае се, че през есенно-зимния сезон е времето на ваксините - това е единият вариант за защита. Другият е грижата за имунитета, който трябва да съпътства децата през целия им живот, а не само наесен, когато дойде сезонът и те трябва да тръгнат на детска градина или на училище", посочи тя.

Доц. Георгиева отбеляза, че грижата за имунитета включва правилно хранене, спортуване, а също и медикаментите, които подсилват имунитета. В световен мащаб се наблюдава недостиг на витамин Д. Приемът на витамини е полезен в това време на годината, но не бива да се прекалява с него. Той трябва да се осъществява под контрола на личния лекар, който наблюдава детето.

Акцентът се поставя върху храненето в неговото разнообразие, подчерта още тя.

Доц. Георгиева препоръча към ваксиниране да се насочват децата с хронични заболявания и след това тези, за които личният лекар прецени, че това е подходящо.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Диагнозата на такова управление е окончателно поставена
Румен Радев: Диагнозата на такова управление е окончателно поставена
Първо заседание на парламента след ваканцията, протест посрещна депутатите
Първо заседание на парламента след ваканцията, протест посрещна депутатите