НОВИНИ

Парламентарно представените партии за протестите срещу правителството

Вера Александрова
от Вера Александрова
08:49, 02.09.2020
Чете се за: 01:38 мин.
Политика

Национален протест и масирано полицейско присъствие в първия работен ден на депутатите след лятната ваканция.

"Всеки има право да протестира, но това да се правят метежи е малко по-странно от протести", заяви депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

По думите му "Народното събрание има да върши своята работа, правителството има да върши своята работа", а ГЕРБ са създали възможностите за разговори по новата Конституция, по Велико народно събрание. Поставихме всички тези неща и сега ще работим по тях, заяви Манев.

Относно протестите срещу правителството Александър Сабанов от ВМРО заяви: "Нормално е всеки един народен представител, представител на народа, да е притеснен, когато народът крещи "оставка" пред прозорците".

"Въпросът е колко хора са ни избирали като народни представители и колко викат пред Сградата на Партийния дом. От тази гледна точка представителността на протеста не е толкова голяма, колкото е представителността на народните представители, които са 240, но всеки има право да протестира", категоричен бе депутатът от ВМРО.

Той каза, че винаги ще има недоволни от управлението хора, но "на няколко месеца ли трябва да се правят нови избори".

"Десницата, която не успя да влезе предният път в парламента съответно е изкарала свои поддръжници, както и други хора недоволни, винаги ще има недоволни от властта, за да протестират, за да може да се промени ситуацията, т.е. те да влязат, а някои от тук присъстващите партии да излязат от парламента. Това е цялата борба на този протест", категоричен бе Александър Сабанов.

"БСП категорично подкрепя протестите на улицата, подкрепяме основните искания, както знаете на този протест, това са оставка на правителството и свикване на предсрочни парламентарни избори", заяви Димитър Данчев от БСП.

Той припомни заявеното вече от БСП: "Този парламент и излъченото от него правителство са изчерпали общественото доверие и в тази ситуация смятаме, че не е редно това управляващо мнозинство да взима управленски решения, още по-малко да предлага нова конституция".

От БСП смятат, че трябва да се върви към оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори. "Разбира се, предшествани от служебен кабинет, както повелява действащата Конституция", каза Данчев.

"По моя информация наши членове и симпатизанти на БСП от цялата страна днес вече са на протеста, мнозина вероятно ще се присъединят и малко по-късно, така че ние участваме в тези протести. Солидирализираме се с основните искания на този протест. Смятаме, че е време да се сложи край на олигархичното мафиотско управление под ръководството на ГЕРБ в рамките на този парламент", категоричен бе Данчев.

Депутат от "Воля" Пламен Христов каза, че от самото начало подкрепят протестите, "исканията на хората за промяна".

"Това, което ние няма как да подкрепим, са опитите и за съжаление и успеха на някои провалени политици да "яхнат" протестите. За съжаление те успяха освен да го "яхнат" и "обяздят" и да го опорочат с блокадите, които са на най-различни кръстовища на София. Ние няма как да подкрепим точно тези блокади", заяви Христов.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първо заседание на парламента след ваканцията, протест посрещна депутатите
Първо заседание на парламента след ваканцията, протест посрещна депутатите
Граждани се обявиха против превръщането на ул. "Съборна" в столицата в пешеходна зона
Граждани се обявиха против превръщането на ул. "Съборна" в столицата в пешеходна зона