НОВИНИ

Плакати на Кристо и Жан Клод в галерия "Аросита"

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
22:21, 01.09.2020
Чете се за: 00:42 мин.
Култура

Уникална колекция с плакати на Кристо и Жан Клод представят в столичната галерия "Аросита" . България притежава много малко творби на Христо Явашев - Кристо, който напусна тази година земната сцена.

През 1992 година Димитър Грозданов, създател на фестивала за изкуството на неконвенционалните форми, кани за участие български автори от цял свят. Кристо не идва в Балчик, на фестивала "Процес-пространство", но изпраща собственоръчно подписани плакати на свои проекти, за да подпомогне инициативата.

"Представянето в Балчик е направено на фона на една опакована стена, в типичния стил на Кристо. Предполагам, че е било символично решение на куратора", каза Пенка Минчева - фестивал "Процес-пространство".

Емблематични пространства, опаковани от Кристо и Жан Клод, се събират в колекцията. В галерия "Аросита" разказват историята на проектите - за избора на места, използваните материали и символите.

"Ние сме по-запознати с неговите последни творби, повечето посетиха и Европа. Хубаво е да направим един поглед назад, да си спомним неговите мащабни проекти и на други места", каза Пенка Минчева - фестивал "Процес-пространство".

Изложбата е посветена на изкуствоведа и основател на "Процес пространство" Димитър Грозданов, който също напусна земната сцена тази година. След онлайн изданието с мото "Райските градини" фестивалът продължава напред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Страхотна Цвети Пиронкова се завърна с победа на корта, Вики Томова аут след здрава битка
Страхотна Цвети Пиронкова се завърна с победа на корта, Вики Томова аут след здрава битка
Австралия иска от интернет гиганти да плащат за новинарско съдържание
Австралия иска от интернет гиганти да плащат за новинарско съдържание