НОВИНИ

Отново замърсяване на въздуха в Русе, проверяват завод "Монтюпе"

bnt avatar logo
от БНТ
21:43, 01.09.2020
Чете се за: 00:37 мин.
Регионални

Отново замърсяване на въздуха в Русе. Заради множеството подадени сигнали днес, от регионалната екоинспекция са направили извънредна проверка на един от заводите, сочен за основен замърсител на въздуха. А от общината заявиха, че ще поставят предприятието под наблюдение и ако замърсяването не спре, то ще бъде затворено.

Тази сутрин живеещите в кварталите „Възраждане" и „Здравец", дори и в центъра на Русе отново усетиха неприятна остра миризма. Според тях, замърсяването е от промишлен източник.

Проверката на екоинспекцията в завода „Монтюпе" днес не е установила нарушения, но контролът продължава.

Кметът на Русе заяви, че предприятието ще бъде поставено под видеонаблюдение от общински служители. Очакват от Гранична полиция да им предостави и термовизионна камера.

"Този замърсител или който и ще да е замърсител, няма да го допусна да работи нито миг повече. Защото, когато системите работят и прозорците са затворени, замърсяване няма. А когато всички спим, по най-вероломен начин ще отварят и ще замърсяват", каза кметът на Русе Пенчо Милков.

От община Русе ще настояват пред екоминистерството да им предостави мобилна станция за вземане на проби на въздуха, за да се установи замърсителят.

Автори: Венета Николова, Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шлемовете и маските с клапа не предпазват от вируса
Шлемовете и маските с клапа не предпазват от вируса
Мащабна акция на ГДБОП и ДАНС в област Бургас
Мащабна акция на ГДБОП и ДАНС в област Бургас