НОВИНИ

Какви документи ще са нужни на децата за училище и детска градина?

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:23, 01.09.2020
5806
Чете се за: 01:33 мин.
Образование

Поглед към началото на учебната година - учениците няма да носят бележки, че не са били в контакт със заразно болни. Това каза здравният министър Костадин Ангелов. Срокът за предаване на личните профилактични карти в училището се удължава от седем дни на един месец след първия учебен ден.

Вместо бележка от личния лекар, че ученикът не е бил в контакт със заразно болни, родителите ще попълват декларация, че е здрав.

"Това на практика ще доведе до ситуация, в която няма натрупване пред кабинетите", каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Не искате профилактична карта, като всяка година?

"Профилактичната карта е нещо, което се прави от общопрактикуващите лекари", каза проф. Ангелов.

За да се направи лична профилактична карта, ученикът трябва да бъде прегледан от личния си лекар.

"За да се видят има ли проблеми в зрението, затлъстяване. Наднормените тегла са много важни. Това е времето, в което ние откриваме заболявания на опорнодвигателния апарат на дишането, на очите", каза общопрактикуващият лекар д-р Герана Николова.

Личната профилактична карта може да се предостави на училищните власти от родител или по служебен път от линия лекар, обясняват от здравното министерство. Не уточняват обаче дали детето трябва да е минало през задължителния преглед. Не е ясно и как медиците ще предоставят информацията в училищата.

За детските градини:

"Изследвания ще правят само тези, които са новопостъпили в детските градини и детските ясли и тези, които са отсъствали повече от два месеца от занятия. Тъй като това е медицински целесъобразно, за да изчистим максимално възможните рискове", заяви проф. Ангелов.

И в детските градини бележката от лекар, че детето не е било в контакт със заразно болни не е задължителна. Но се изисква декларация от родителите.

"Където ще декларират, че детето няма признаци на заболяване", каза Петя Янкова - директор на 76 ДГ "Сърничка".

За да няма опашки на родители и деца пред кабинетите, личните лекари призовават:

"Звънят на своя личен лекар. Уговарят времето за детската консултация тогава, когато са часовете. За да са сигурни, че през това време ще има само здрави дечица пред вратата", каза д-р Герана Николова - общопрактикуващ лекар.

А в детските градини имат готовност за намаляване на групите при определени условия.

"Ако децата бъдат повече от 18 съответно ще ги редуцираме в зависимост от присъствието за деня. Имаме зали, салони, помещения", каза Петя Янкова - директор на 76 ДГ "Сърничка".

В случай на положителна проба за COVID-19 в училище или детска градина тестовете на контактните деца ще са за сметка на здравните инспекции.

Министерство на здравеопазването:

"На училищните власти трябва да бъде предоставен талонът за здравословното и имунизационното състояние на ученика към датата на започване на учебната година, т. нар. картон или лична здравна профилактична карта. Това може да направи както родителят, така и общопрактикуващият лекар по служебен път".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Варна протестират с факелно шествие
Във Варна протестират с факелно шествие
55-и ден на протести срещу правителството в София
55-и ден на протести срещу правителството в София