НОВИНИ

Гешев: Започна ревизия на всички сигнали и разработки срещу Капланов през годините

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:15, 01.09.2020
Чете се за: 01:18 мин.
Криминално
Снимка: БГНЕС

Все още няма следа от изчезналия Янек Миланов. Прокуратурата ревизира стари разследвания срещу Васил Капланов, за когото се твърди, че последен е виждал изчезналия мъж. Проверява се и дейността на районната прокуратура в Дупница, съобщи главният прокурор. Иван Гешев изненадващо посети колегите си във фармацевтичния град.

До момента е претърсена цялата местност между Дупница, Крайници, Сапарева баня и Паничище, както и района около парк Рила. Тройна проверка е направена на няколко места, които са предизвикали характерни реакции на следовите кучета. Те са от Гранична полиция и са обучени специално в издирването на укрити хора.

"Претърсваха се 120 кв. км. Този периметър ще бъде разширен. Утре предстои още една местност да се претърсва. Включена и конна полиция, използват се всички технически възможности, с които разполага Министерство на вътрешните работи", каза главният прокурор.

Според източници на "По света и у нас" последната находка на разследващите е засечено придвижване на автомобил до района на село Яребковица, което се намира на над 1100 метра надморска височина. Това е станало ден след изчезването на Янек Миланов. Собственикът на автомобила е бил разследван по подозрение, че заедно с Васил Капланов е извършвал престъпления през годините, но събирането на доказателства е забоксувало. Иван Гешев съобщи, че е започнала ревизия на всички сигнали и разработки срещу Капланов през годините.

"Включително се проверяват стари случаи, както на журналистически език се казва "Студени досиета", каза Гешев.

Според пожелали анонимност хора от града, Капланов е един от най-доверените на братя Галеви и се грижи за бизнеса им в района.

В Сутрешния блок на БНТ анализаторът Тихомир Безлов коментира, че след изчезването на двамата бизнесмени през 2012 се наблюдава, че най-приближените им, като Каплата, продължават да са необезпокоявани от полиция и разследващи.

"Какво се случва, как се премълчава, как се отклоняват сигнали - не видях такова нещо. Така че може би не толкова директно, като навремето, не толкова брутално, но като че ли си има едно такова влияние", каза Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията.

Освен вътрешната проверка в местната полиция, стана ясно, че се проверява работата и на прокурорите в града.

"Тече планова проверка в районна прокуратура Дупница, която си е от Апелативна прокуратура София", каза Гешев.

Пред колегите си в Дупница Иван Гешев е настоял да се работи по-активно по разследването и противодействието на битовите престъпления.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един от трима ученици по света ще тръгнат на училище заради пандемията
Един от трима ученици по света ще тръгнат на училище заради пандемията
Безработицата в ЕС расте въпреки облекчаване на мерките срещу пандемията
Безработицата в ЕС расте въпреки облекчаване на мерките срещу пандемията