НОВИНИ

Един от трима ученици по света ще тръгнат на училище заради пандемията

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:24, 01.09.2020
Чете се за: 01:21 мин.
Образование

Едва един от трима ученици по света ще тръгнат на училище тази есен. За част от тях възобновяването на учебната дейност е под въпрос заради COVID-19, предупреди ЮНЕСКО.

Милиони ученици ще учат дистанционно - частично или изцяло. В много европейски държави децата вече се върнаха в училище. Сред въведените мерки за безопасност са дезинфекция, дистанция, намален брой ученици в клас. Маските за задължителни, но само в някои страни.

С час, посветен на COVID-19, започна учебната година в Сърбия. Учениците са разделени на групи от 15 деца, а самите часове са по-кратки. Носенето на маска е задължително, като родителите трябва да мерят температурата на децата си в началото на всеки учебен ден.

Училищните ръководства са задължени да осигуряват основно почистване на класните стаи два пъти дневно. За децата, които не са били в клас, проведените присъствено часове ще бъдат записвани и излъчвани по обществената телевизия.

По думите на сръбския образователен министър 97% от родителите са решили да изпратят децата си на училище.

"На всеки 15 дни ще се прави анализ на ситуацията и ще актуализираме препоръките. Ще видим и какво ще бъде отражението на сезонния грип. Препоръчваме да не се организират ученически екскурзии", каза Младен Шаркевич, министър на образованието на Сърбия.

В Република Северна Македония началото на учебната година беше отложено с месец - за 1 октомври.

В Румъния първият звънец ще бие на 14 септември. Вероятно на тази дата и в Гърция поради усложнената епидемиологична ситуация - със задължителни маски и максимум 25 деца в клас.

В Централна Европа повечето училища също отвориха. Подобно на Полша, в Чехия маските не са задължителни, но носенето им е препоръчително.

"Когато седнем на чина, учителят ни разрешава да свалим маската, но не можем да ходим по коридорите без нея", каза ученик.

Днес над 12 милиона френски ученици се завърнаха в училище, въпреки че в 21 департамента е обявен червен код, което означава, че коронавирусът продължава да се разпространява активно. Учителите задължително носят маски, както и учениците над 11 години.

"Детето идва на входа на училището, почиства ръцете си с дезинфектант от автоматичен диспенсър, а след като влезе в сграда, измива ръцете си. Повече училища са снабдени с термокамери, които да следят дали няма заболели деца и служители", каза Ариел Перон.

В съседна Испания правителството настоява маски да носят всички деца над 6 години, а учениците да мият ръцете си най-малко пет пъти на ден. Трябва да се пази дистанция от метър и половина. Много испански учители обаче са на мнение, че мерките не са достатъчни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стартира работа Координационният център в Инфекциозна болница
Стартира работа Координационният център в Инфекциозна болница
Гешев: Започна ревизия на всички сигнали и разработки срещу Капланов през годините
Гешев: Започна ревизия на всички сигнали и разработки срещу Капланов през годините