НОВИНИ

Стартира работа Координационният център в Инфекциозна болница

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:39, 01.09.2020
Чете се за: 01:19 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

От днес в столицата стартира работа координационният център за разпределение на пациентите с COVID-19.

Днес в 20 ч. започна работа Координационният център. Целта му е превенция и скъсяване на времето между подаване на сигнал от пациента до евентуалното му приемане в болница. В центъра ще се правят PCR тестове и епидемиологични проучвания. Ще се взимат и бързи проби.

Според специалисти е важно това да се случи именно сега на фона на предстоящите есенни вируси и грипа. Центърът ще помогне за точна и ясна преценка за състоянието на пациента.

"Координационният център ще бъде в полза на всички пациенти, които са болни от COVID-19. Д-р Пенчев беше основният мотор на изграждането на този координационен център, д-р Гелев е в пълна координация с него, тъй като екипите на Спешна помощ винаги ще минават от тук преди това за уточняване на всеки един пациент и за неговото насочване към най-подходящото място, където може да се лекува", заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Колегите от Инфекциозна болница ще помагат със съответни компетентни мнения, когато има нужда.

Епидемиолози веднага ще правят анкета на пациента и проучване, ще се взимат проби за PCR тестове, ще се правят бързи проби, ако трябва. Има лаборатория, има рентген, заяви д-р Пенков.

Целта на организацията и създаването на този организационен център точно в този момент е във връзка с превенция и ефективно отношение към пациентите, които са суспектни за COVID-19, заяви д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ-София.

Първоначално в центъра ще работят само екипите, които обслужват 112, т.е. Координационният център ще започне работа с линейките на Бърза помощ и с екипита на Бърза помощ. Ще се прави допълнителен триаж на пациента, който е тук, ще се взима PCR проба, която ще излиза на следващия ден и от тук експертите от Столично РЗИ и на РЗИ на София област ще насочват пациентите или за домашно лечение или за хоспитализация, продължи той.

Д-р Георги Гелев, директор на ЦСМП-София: Когато нашият лекар реши, че той е болен, трябва да е хоспитализиран с цел да се избегне обикаляне идване до тук, тук втори го диагностицира и съответно е насочен за дома или хоспитализация. Според тежестта се избира определена болница.

"Тук е нужна по-сложна координация. Хората тук ще знаят какъв тип легла и колко къде има, за да ги насочат. Затова е важно да има такива в големите градове", каза д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мечка изненада посетителите в супермаркет в Калифорния
Мечка изненада посетителите в супермаркет в Калифорния
Един от трима ученици по света ще тръгнат на училище заради пандемията
Един от трима ученици по света ще тръгнат на училище заради пандемията