НОВИНИ

Обединява или разцепва опозицията в Беларус новата партия "Заедно"?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:44, 01.09.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Европа

"Заедно" - така ще се казва новата опозиционна партия в Беларус. Създаването й беше обявено от Мария Колесникова - една от лидерите на движението срещу Александър Лукашенко.

Студентски марш и арести на журналисти белязаха първия учебен ден в Беларус.

"За последните 3 месеца заедно направихме повече отколкото за последните 26 години, отстоявахме гласовете си и ще продължим да се борим за бъдещето си" - това е част от обръщението на 38-годишната Мария Колесникова, с което тя обяви създаването на новата партия.

"Днес ние формираме ново, осъзнато и отговорно беларуско общество. Изправени сме пред нови предизвикателства и искания, и трябва да им отговорим. Ние ще се обединим и ще станем още по-силни. Заедно ще победим", заяви Колесникова.

Колесникова беше част от дамското трио, начело със Светлана Тихановская, което участва в президентския вот. Колесникова е и бивш ръководител на предизборния щаб на Виктор Бабарико.

Банкерът беше задържан и обвинен в икономически престъпления, което осуети участието му в президентската надпревара. Бабарико е в ареста, а записът е правен преди да бъде задържан.

"Искам да обявя основните цели и задачи, по които искаме това движение да работи. Първо - да се осигури провеждането на конституционна реформа. Както вече сме казвали, тези реформи са най-важната задача към този момент. За това сме длъжни да завършим този процес", каза Бабарико.

"Заедно" ще работи отделно от Координационния съвет, но има благословията на членовете му, включително и на Светлана Тихановская. Създаването на опозиционна партия показва дългосрочни планове и мислене в перспектива, коментират анализатори.

Стана ясно, че с митинги и протести, независимо колко мащабни са те, промяна на властта няма да се случи. Още вчера един от членовете на съвета обяви, че в Беларус е възможно да се появи обществено движение, което да бъде регистрирано по законово установения ред. Това ще даде възможност на властта да има "субект за преговори".

Междувременно мащабен студентски марш беляза началото на учебната и академична година.

Младежите минаха по няколко основни булеварда в Минск и се събраха на площада на Победата. Не се размина без ескалация на напрежението, има информация за множество арестувани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Шарли Ебдо" препечата карикатурите на пророка Мохамед
"Шарли Ебдо" препечата карикатурите на пророка Мохамед
Мъж нападна служители на Общинска полиция в Ямбол
Мъж нападна служители на Общинска полиция в Ямбол