Австралия иска от интернет гиганти да плащат за новинарско съдържание

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:09, 01.09.2020
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Фейсбук предупреди, че може да забрани споделяне на новинарско съдържание за територията на Австралия. Причината са планове на властите да изискат от интернет гигантите да заплащат на местните медии за публикациите, които излизат на техните платформи. Подготвен е законопроект, който вкара Канбера в конфликт и с Гугъл.

До края на годината в Австралия се очаква да бъде приет закон, който ще задължи Гугъл и Фейсбук да заплащат на медийните компании, когато публикуват на своите платформи тяхно съдържание. Това е в наш национален интерес, каза финансовият министър Джош Фрайденбърг.

"Искаме да имаме устойчива медийна среда и за целта е важно да се заплаща за оригинално журналистическо съдържание. Няма да се оставим да ни малтретират чуждестранни компании", каза Джош Фрайденбърг, министър на финансите на Австралия.

Дигиталните гиганти ще бъдат заставяни да сключват споразумения с медиите, които искат годишни плащания за стотици милиони долари. Отговорът на Фейсбук е категоричен. В свое изявление директорът на компанията за Австралия и Нова Зеландия Уил Ийстън посочва:

"Ако този законопроект бъде приет, с неохота ще ограничим издателите и хората в Австралия да споделят местни и международни новини във "Фейсбук" и "Инстаграм". Това не е най-добрият избор за нас. Но само така ще се предпазим от последствия, които противоречат на логиката и няма да помогнат, а ще накърнят дългосрочната жизненост на медийния сектор в Австралия."

От Фейсбук се изисква да плаща за съдържание, което самите новинарски медии публикуват в профилите си, изтъква Ийстън. Мярката се свързва със спадналите приходи от реклами. Наскоро от Гугъл предупредиха, че тя ще влоши драстично услугите на тяхната търсачка.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Плакати на Кристо и Жан Клод в галерия "Аросита"
Плакати на Кристо и Жан Клод в галерия "Аросита"
Шлемовете и маските с клапа не предпазват от вируса
Шлемовете и маските с клапа не предпазват от вируса