НОВИНИ

Доц. Костадин Нушев: Служението на българския патриарх Неофит беше в трудни времена

bnt avatar logo
от БНТ
06:51, 14.03.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Нека отправим нашите молитви заедно с Българската православна църква за душата на патриарх Неофит и да го запомним с достойните дела, с които той показа своето служение на патриаршеския престол, едно отговорно служение в трудни времена. Това коментира в студиото на "Денят започва" доц. д-р Костадин Нушев, богослов и преподавател в Богословския университет на СУ "Св. Климент Охридски".

"Спомняме си как беше избран и интронизиран - тази негова церемония беше едно увенчаване на избора от патриаршеския избирателен събор, но по улиците на София имаше протести, смутни моменти. Така, че огромни надежди бяха концентрирани към неговото служение и неговата личност. Още в първите години на своето служение, той оправда тези надежди. Постепенно обществения престиж, авторитета и рейтинга на БПЦ, според социологическите проучвания, изключително се повиши и много социолози започнаха да говорят за БПЦ като за една от най-престижните институции на фона на други, които бяха в низходяща тенденция в одобрението на гражданите", каза доц. Нушев.

По думите му за тези 11 години поради самата личност, диалогичност и ненатрапчивост в стила на поведение и комуникиране, патриарх Неофит успяваше да потушава конфликти и да сближава:

"Фигурата на българския патриарх е много важна в такива кризисни моменти за успокояване на определени обществени спорове. Той беше един много добър съветник, консултант. По държавния протокол българският патриарх заема четвърто място в него. Когато правителствата встъпваха в длъжност в Народното събрание, той присъстваше на церемониите, без това да означава някакво натрапване на религиозна институционална форма на отмяна на разделението между църквата и държавата.

Патриарх Неофит ще бъде запомнен със своя стил на духовно лидерство като показваше необходимостта от сътрудничество, сближаване и помирение, каза още доц. Костадин Нушев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Временната комисия за Нотариуса трябва да изслуша градския прокурор на София Илияна Кирилова
Временната комисия за Нотариуса трябва да изслуша градския прокурор на София Илияна Кирилова
Нови стачки по летищата на Германия отменят много полети в четвъртък и петък
Нови стачки по летищата на Германия отменят много полети в четвъртък и петък