НОВИНИ

Патриарх Неофит: От диригент и първи декан на Богословския факултет до глава на Българската православна църква

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
23:40, 13.03.2024
Чете се за: 03:57 мин.
Общество
Слушай новината

Симеон Николов Димитров - това е светското име на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Роден е на 15.10.1945 г. в гр. София. След завършване на основното си образование, е приет за ученик в Софийската духовна семинария при гара Черепиш.

Следва в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София и прави богословска специализация в катедрата по "Църковно пение" при Московската духовна академия.

През 1973 г. е назначен за преподавател по източно-църковно пение и става диригент на студентския хор при Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София.

Постриган е в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим в Троянската Света обител през 1975. Същата година патриарх Максим го ръкополага в йеродяконски чин, а на 25.03.1976 г. в столичния катедрален храм "Св. Неделя" и за йеромонах.

От 1975 г. той е диригент на Софийския свещенически хор, а от 1977 г. е и старши преподавател по източно-църковно пение и богослужебна практика в Духовната академия в София, какъвто остава до края на 1980 г.

По време на това негово служение е възведен в архимандритско достойнство от Българския патриарх Максим.

От 1981 г. архимандрит Неофит е протосингел на Софийската митрополия. Като такъв е хиротонисан в епископски сан с титлата "Левкийски" и е назначен за втори викарий на Софийския митрополит.

В края на 1989 г. епископ Неофит става ректор на Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, а на 26.07.1991 г. е избран и за пръв декан на възстановения Богословски факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". Този пост той заема до януари 1992 г.

През 1994 г. е канонически утвърден за Доростолски и Червенски митрополит. От 17.12.2001 г. по решение на Петия църковно-народен събор Доростоло-Червенска епархия е разделена на Русенска и Доростолска епархии, а той се титулува Русенски митрополит и наместник на възстановения Доростолски митрополитски престол.

През 2008 г. Русенски митрополит Неофит получава званието "доктор хонорис кауза" на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Званието е връчено за цялостен принос в развитието на духовността в СУ и за активното му участие във възстановяването на Богословския факултет.

През 2010 г. Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит е удостоен от Президента на Република България с орден "Св. Кирил и Методий" – огърлие "за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия "Св. Климент Охридски", за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод неговата 65-годишнина".

На 24 февруари 2013 г. на Патриаршески избирателен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит е избран за Български патриарх и Софийски митрополит. Интронизацията на Негово Светейшество Неофит като Патриарх Български е извършена още същия ден в катедралния храм "Св. Александър Невски".

Първата си света Литургия като кириарх на Софийската св. митрополия Патриарх Неофит възглави на 10 март, неделя, 2013 година, в катедралния столичен митрополитски храм "Св. Неделя" в съслужение с архиереи и духовници.

Вижте още и в репортажа

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Иван Желев: Патриарх Неофит беше светла личност
Проф. Иван Желев: Патриарх Неофит беше светла личност
Политическите лидери отдават почит към патриарх Неофит
Политическите лидери отдават почит към патриарх Неофит