НОВИНИ

Байдън ще подпише забраната за TikTok в САЩ, ако мине в Конгреса

Приложението се използва от над 170 милиона американци

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:39, 13.03.2024
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Слушай новината

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри проектозакон, който може да доведе до забрана на приложението TikTok в Съединените щати. Текстът изисква китайската компания - собственик "БайтДенс" да продаде дяловете си в социалната мрежа в рамките на шест месеца. Алтернативата е забрана на продукта, използван от около 170 милиона американци. Предстои вот и в Сената, където одобрението на проектозакона остава несигурно.

Конгресмени твърдят, че собственикът на TikTok - компанията "БайтДенс", е свързан с Китайската комунистическа партия. Китайският технологичен гигант и TikTok отричат. Американските власти отдавна се опитват да ограничат приложението в страната заради рискове за националната сигурност.

"Този проектозакон принуждава TikTok да скъса с Китайската компартия. Той не се отнася за американски компании, а само за компании, които подлежат на контрол като чуждестранни съперници, посочени от Конгреса", каза Майк Галахър - конгресмен от Уисконсин.

Тик Ток обяви, че компанията се е преструктурирала така, че данните на американските потребители да остават в Съединените щати.

"За съжаление TikTok не бяха откровени пред Конгреса.. Първо казаха, че данните им не са достъпни за базирани в Китай служители на БайтДенс. Това не е вярно. Служители в Китай редовно имат достъп до тези данни, дори и без знанието на персонала на TikTok в Съединените щати", обясни Раджа Кришнамурти - конгресмен от Илинойс.

Съдбата на проектозакона в Сената остава неясна. Има гласове за различен подход при регулиране на чуждестранни приложения, които могат да представляват риск за националната сигурност. Президентът Джо Байдън обяви, че ще подпише проектозакона, ако той стигне до него след одобрение и в горната камара.

"Ако ни е грижа за данните на американците, трябва да наложим всеобща забрана за тяхната продажба, не само на Китай. Има и други проблеми. Това е кутията на Пандора. Какво ще спре Конгреса или американското правителство в бъдеще да наложат продажба и на друга социална мрежа с мотив, че защитават данните на американците от чуждестранни съперници", каза Марджъри Тейлър Грийн - конгресмен от Джорджия.

Доналд Тръмп неуспешно се опита за забрани TikTok докато беше в Белия дом през 2020 г. Сега обаче критикува новия проектозакон, като посочва, че ограничаването на ТикТок ще облагодетелства несправедливо корпорацията Мета, собственик на Фейсбук и Инстаграм. Тръмп отрича, че е сменил тона, защото голям инвеститор в ТикТок сега е донор на президентската му кампания.

Бъдещето на китайското приложение за кратки видеа е значим проблем във Вашингтон, отбелязва Ройтерс. Конгресмени демократи и републиканци съобщават, че получават много обаждания от потребители на ТикТок в тийнейджърска възраст срещу гласувания законопроект. На моменти сигналите са повече от призивите за прекратяване на огъня между Израел и Хамас в Ивицата Газа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На 89 години почина бившият футболист на Левски Стефан Абаджиев - Теко
На 89 години почина бившият футболист на Левски Стефан Абаджиев - Теко
Келнер робот обслужва клиенти във френски ресторант
Келнер робот обслужва клиенти във френски ресторант