НОВИНИ

Какви лични данни изисква TikTok и може ли Китай да се сдобие с тях?

bnt avatar logo
от БНТ
21:05, 06.04.2023
Чете се за: 04:07 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

Все повече правителства забраняват на служителите си да използват TikTok. Притесненията са заради личните данни, които събира китайската платформа. Мярката срещу китайската социална мрежа се обяснява със съображения за сигурност. Какви лични данни изисква платформата и може ли Китай да се сдобие с тях?

За близо пет години, откакто е на пазара, TikTok стана едно от най-използваните приложения в света. Първообразът му се появява през 2016 г. като онлайн платформа за споделяне на кратки клипове, популярна основно в Азия.

Собственикът му - компанията ByteDance, година по-късно придобива набиращо огромна популярност в Америка и Европа музикално приложение. Двете платформи се обединяват, за да създадат TikTok - такъв, какъвто го познаваме днес. С популярността му растат и притесненията къде отиват събраните данни, които то иска от потребителите.

"TikTok ползва много повече данни, отколкото което и да е други приложение от познатите ни. И Facebook, и Google, всички колекционират данни, за което ние се съгласяваме. Но част от притесненията за TikTok са как се събират тези данни и какво се прави с тези данни", заяви Константин Веселинов, експерт по киберсигурност. Притесненията са, че може да бъде използван като задна врата, вирус, и през него някой да има достъп до телефона ти. Те могат да уязвят телефона на някой важен политик, да четат съобщенията му, да видят какви мейли, каква кореспонденция води и когато това касае държавна политика на високо ниво, може да се случи нещо, което само те да контролират", заяви Константин Веселинов, експерт по киберсигурност.

Разликата между Facebook и TikTok е именно в собствеността и в регулациите, на които подлежат.

"Защото собствениците са китайска компания, те са в някаква регулация, но тя е китайска. Те отговарят пред Китай. Президентът Тръмп искаше да бъде преместена собствеността в Щатите и ако бъде преместена, те ще подлежат на регулации", заяви Константин Веселинов.

За своите 160 000 последователи в TikTok Борислав Вълов е известен като "Ей Бо". Въпреки скандалите с приложението е дал съгласието си да използват данните му.

"Ние и да се притесняваме и да не се, и да го мислим, няма как да го предотвратим и да го променим, няма как да го контролираме толкова, колкото ни се иска. Това, което е възможно, е да внимаваме и да имаме аларма за себе си", заяви Борислав Вълов.

Мрежата често се оказва и арена на пропаганда. А алгоритъмът на TikTok е като никой друг, смятат и експерти, и тези, които го използват, за да печелят пари.

"Той е направен без аналог да работи по този начин, досега никой не се беше сблъсквал с този тип алгоритъм. Как да се върти съдържанието в платформата", коментира Борислав Вълов.

"Когато вие сте един млад човек и виждате информация за кемтрейлс или че земята е плоска, и вие сте объркан. И респективно това може да бъде използвано хората да бъдат манипулирани и насочвани в някаква посока", заяви Константин Веселинов.

Позицията на TikTok е, че приложението не споделя данни с китайското правителство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Иванов: Има известно успокояване на цените на пазара
Владимир Иванов: Има известно успокояване на цените на пазара
Нефтохимик 2010 се класира за полуфиналите на мъжкото волейболно първенство
Нефтохимик 2010 се класира за полуфиналите на мъжкото волейболно първенство