НОВИНИ

Пиле с ориз са яли децата, приети със симптоми на натравяне в болницата в Петрич

bnt avatar logo
от БНТ
19:23, 06.04.2023
Чете се за: 03:52 мин.
Общество
Слушай новината

В болница в Петрич са приети 14 деца след натравяне с храна. Всички са от училище "Никола Вапцаров", а вчера са обядвали пиле с ориз в стола. Състоянието им вече е стабилно. Областната дирекция за контрол на храните затвори обекта, където е приготвен кетъринга до изясняване на причините на случилото се.

Първите децата с оплаквания от болки в корема, гадене и повръщане са постъпили за преглед в Спешния център на болницата в късния следобед вчера. В рамките на два часа през спешния кабинет на лечебното заведение преминали 23 деца.

Втори случай за ден - 14 деца са приети в болницата в Петрич със съмнение за хранително натравяне

"Следобед госпожата ми звънна и каза, че детето е с повръщане и с болки в корема. В момента, в който го взех, от училище детето беше на двора и повръщаше и викаше помощ, мамо, помощ искам да ме заведете на лекар", казва Вили Малчева.

"Той е употребил в училищния стол обяд, който е бил ориз с месо, нищо друго не е ял след това и 4 часа по-късно се появяват симптомите – силни болки в корема, гадене, повръщане", казва друга майка.

Децата, настанени в болницата в Петрич, са в стабилно състояние.

"Всички деца по моя информация са в добро общо състояние, лично се уверих в това. Без признаци на дехидратация, без субективни оплаквания. Единственото, което срещнах при тях, е уплахата. Явно вчера са били доста стресирани, но към момента ситуацията е овладяна и децата са спокойни", каза Маргарита Гатова от МБАЛ Югозападна болница Петрич.

Затвориха обекта, който е приготвил храната на натровените деца в Петрич

132 деца от началните класове на най-голямото училище в община Петрич се хранят всеки ден в стола на учебното заведение, където фирма за кетъринг осигурява обяда.

Екипът ни потърси за коментар фирмата. От там отказаха интервю и заявиха, че ще коментират, когато бъдат готови резултатите от проверките.

"С тази фирма работим от шест години и досега не сме имали никакъв проблем. Храната идва пакетирана, индивидуално за всеки ученик", каза Живко Тулевски, директор на СУ "Никола Вапцаров" - Петрич.

От Българска агенцията по безопасност на храните са извършили проверка на обекта, където се приготвя храната, а до няколко дни се очакват и резултатите от нея. В заведението днес влязоха на инспекция и от РЗИ Благоевград.

"Проверката, която извършихме в заведението в град Петрич, е обща проверка с ОДБХ, те ще се произнесат ако се открие нещо какви действия ще бъдат предприети от тяхна страна. Ние изследвахме само персонала. Всички от персонала са здрави за момента, хигиената е на ниво. Всичко е наред.

-БНТ: Допускате ли, че може да е от храната?

- Да, има такава версия - да бъде от храната".

До приключване на проверката на институциите в училището няма да се предоставя храна на децата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марица Пловдив поведе на ЦСКА във финалния плейоф за титлата по волейбол при жените
Марица Пловдив поведе на ЦСКА във финалния плейоф за титлата по волейбол при жените
Външният министър: Разговорите за заместващо въоръжение трябва да бъдат ускорени
Външният министър: Разговорите за заместващо въоръжение трябва да бъдат ускорени