НОВИНИ

70 лв. великденска добавка за пенсионерите, но не за всички (ОБЗОР)

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:41, 06.04.2023 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Над един милион пенсионери у нас ще получат добавки в размер на 70 лева за великденските празници. Добавките обаче са за хората, чиято пенсия е под прага на бедността от 504 лева. В тази група попадат и хората със социални и инвалидни пенсии, както и такива, които получават пенсии от учителския фонд. Добавките ще бъдат изплатени в началото на следващата седмица.

1 002 000 пенсионери у нас ще получат великденските добавки от 70 лева. За целта правителството е осигурило 72 млн. лева. По данни на НОИ близо 2 030 000 са общо пенсионерите у нас. Така на практика близо половината от хората в третата възраст остават без празнични добавки.

Гълъб Донев поясни, че правителството е успяло да осигури парите за великденските добавките от спестен финансов ресурс за миналата година. Но е било много трудно, тъй като 48-ото Народно събрание е наложило ограничения за извънредни разходи.

"Разбираме, че голяма част от българските пенсионери се намират в затруднено финансово състояние. Тук ще направя важното уточнение, което често се пропуска. Добавката към пенсията е вид социална подкрепа за най-уязвимите. Без съмнение най-уязвими са възрастните хора, които получават пенсия под линията на бедност. Служебният кабинет реши да бъдат изплатени по 70 лева в подкрепа на пенсионерите, чиито пенсии за април без добавките и компенсациите към тях са именно под линията на бедност, т.е. под 504 лева включително", заяви Гълъб Донев.

147 милиона лева са били необходими, за да получат всички пенсионери добавки. Служебният премиер припомни, че позицията на Евросъюза е, че само най-уязвимите групи трябва да бъдат подпомагани.

"Разбирам добре, че това решение на правителството ще се възприеме като несправедливо от пенсионерите, които няма да получат тази добавка. Особено от тези, които получават малко над 504 лв. Уверявам ви, че това беше възможно най-справедливото решение за ситуацията, в която се намира държавата в момента", каза Донев.

Изплащането на всички пенсии у нас ще започне от 7 април, а великденските добавки ще бъдат изплатени в началото на следващата седмица. Подобна беше ситуацията и миналата година, когато пенсионерите получиха великденските добавки след традиционните месечни суми, тъй като решението беше взето по-късно.

За сравнение тази година за Великден пенсионерите в Румъния ще получат ваучери за храна в размер на 250 леи, което е около 100 лева. В Гърция държавата ще даде между 200 и 300 евро добавка, като сумата се определя в зависимост от размерът на пенсията, която получават.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха наказанията на Ювентус и Интер за мелето, което си спретнаха в Торино
Обявиха наказанията на Ювентус и Интер за мелето, което си спретнаха в Торино
Новият посланик на САЩ Кенет Мертен пристигна в България
Новият посланик на САЩ Кенет Мертен пристигна в България