НОВИНИ

Урсула фон дер Лайен и Еманюел Макрон се срещнаха със Си Дзинпин в Пекин

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:23, 06.04.2023
Чете се за: 03:37 мин.
Европа
Слушай новината

Призиви за мир се чуха от Пекин. Китайският президент Си Дзинпин прие Еманюел Макрон и Урсула фон дер Лайен. "Доброто и лошото ченге" - така световните медии определиха френския президент и председателката на Европейската комисия преди днешните разговори в китайската столица. Темата "Украйна" беше сред акцентите в срещите. Подписани бяха и редица икономически споразумения между Париж и Пекин.

Под звуците на Марсилезата и военен парад на площад Тянанмън Си Дзинпин посрещна Еманюел Макрон. След което двамата лидери се оттеглиха за разговори във Великата зала на народа.

"Знам, че мога да разчитам на Вас да вразумите Русия и да върнете всички обратно на масата за преговори", каза Макрон.

"Светът преминава през дълбоки исторически промени. Като постоянни членки на Съвета за сигурност Китай и Франция имат възможностите и отговорността да превъзмогнат различията и ограниченията и да поддържат стабилността", каза Си Дзинпин.

Войната в Украйна беше сред акцентите в продължилата час и половина среща между двамата президенти. В съвместно изявление след нея Си и Макрон се обявиха за мирно разрешаване на кризата, както и че ядрените оръжия трябва да бъдат изключени от конфликта.

Пекин призовава за мир, но е и най-големият купувач на руски петрол и газ, а миналия месец китайският лидер получи бляскав прием от руския президент Владимир Путин в Москва.

Урсула фон дер Лайен, която се присъедини към разговорите по-късно, заяви, че ЕС очаква Пекин да изпълни своята роля на член на Съвета за сигурност.

Снимки: БГНЕС

"Разчитаме също Китай да не предоставя никакво военно оборудване на Русия - директно или индиректно. Защото всички знаем, че въоръжаването на агресора е срещу международното право и чувствително ще влоши нашите отношения", каза Фон дер Лайен.

В Китай Еманюел Макрон е придружен от внушителна 50-членна бизнес делегация. Париж и Пекин подписаха редица икономически споразумения, а гигантът "Еърбъс" договори продажбата на 160 самолета и обяви откриването на нова производствена линия за сглобяване на самолети в Китай.

"С Франция ще работим за въвеждането на механизъм за бързо сътрудничество по цялата верига за доставки, наречена "От френската ферма до китайската трапеза", каза Си Дзинпин.

На фона на сключените в Пекин сделки за милиарди Франция продължава да е раздирана от недоволство срещу пенсионната реформа на Макрон. Протестиращи служители на железниците за кратко нахлуха в историческа сграда в Париж, където в момента се помещава американска инвестиционна компания. Хиляди демонстранти отново излязоха на шествия в столицата и френските градове.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият посланик на САЩ Кенет Мертен пристигна в България
Новият посланик на САЩ Кенет Мертен пристигна в България
Папата призова за единение сред свещениците
Папата призова за единение сред свещениците