НОВИНИ

Повдигнаха обвинение за хулиганство на Емили, Куката и Чеченеца. Тримата са в ареста за 72 часа

bnt avatar logo
от БНТ
16:13, 06.04.2023 (обновена)
31383
Чете се за: 05:40 мин.
У нас
Слушай новината

Прокуратурата в Пловдив остави в ареста за 72 два часа т.нар "инфлуенсъри", познати в социалните мрежи като Тошо Куката, Чеченеца и Тротинетката. Те са привлечени като обвиняеми за хулиганство и прокуратурата ще иска постоянния им арест. Причината е бруталното и скандално видео, което разпространиха в социалните мрежи, с което унижават момче със специални образователни потребности в пловдивски мол. По случая се самосезира и Комисията за защита от дискриминация.

От прокуратурата съобщиха, че Чеченеца и Куката са осъждани за грабежи и кражби. По обвиненията за хулиганство с особен цинизъм тримата обвиняеми са заплашени от затвор до 5 години.

Според прокуратурата Чеченеца, Куката и Емили Тротинетката са използвали наивността и специфичното състояние на младежа, за да го принудят да се снима как имитира куче в пловдивски мол. Възползвайки се от добродушието му, тримата заснемат клипа и без дори да го покажат на момчето и без да го уведомят, че ще го публикуват, клипът е качен в страницата на единия в Youtube, каза районният прокурор Петър Петров.

За да уговорят момчето, използвали посредник – лице, което работело заедно с момчето на бензиностанция.

Ситуацията се е развила на 3 април. На лицето посредник било възложено да намери лесно податливо лице на манипулации, което да изиграе ролята на куче и да бъде водено на каишка на публично място. Пострадалият е на 20 години и е със специални образователни потребности.

"Първоначално пострадалото лице отказва и то неколкократно. Без много да му обясняват тези лица му казват, че ще стане страхотно известен и да не се притеснява като го поставят в ролята на куче в клип. Казват му, че ще му хвърлят предмети, които да донася. Казват му да лае и накрая на клипа да им подаде лапа", обясни Петър Петров, районен прокурор на Пловдив.

Арестуваха Емили, Чеченеца и Куката заради унизителен клип с момче. Вижте какво обясниха те пред БНТ

Наблюдаващият прокурор Веско Ириков заяви, че са събрани достатъчно доказателства, за това, че трите лица в съучастие са извършили непристойни действия, грубо нарушаващия обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието се отличава с изключителен цинизъм.

Според адвоката на двама от обвиняемите обаче момчето само е пожелало да се снима във видеото. Защитникът твърди, че то е потърсило Чеченеца и Куката, за да придобие известност сред множеството им последователи.

"Това момче само е пожелало да лази като куче като е помолил Тодор да го снимат, тъй като Тодор е публично известна личност, заедно с Чеченеца и по този начин да придобие популярност", каза Стефан Паров, адвокат на Куката и Чеченеца.

Комисията за защита от дискриминация се самосезира за скандалния клип от Пловдив

Куката и Чеченеца не са знаели, че момчето има специални образователни потребности, заяви още адвокатът им. По време на заснемането на клипа в търговския център няма подадени сигнали от граждани, а много хора са видели какво се случва.

Случаят предизвика бурни реакции в социалните мрежи, знаков е и според специалистите психолози.

"Тези псевдогерои, които не знам какво постигат, но мисля си, че трябва да им е ясно едно. Това момче, не знам спецификата на неговите проблеми и затруднения както ги наричат в Норвегия – предизвикателства, между другото, но при всички положения той има достатъчно морално превъзходство над тях най-малкото, защото тези хора са как да кажа чисти по душа", каза психологът Росен Йорданов.

Психолог след клипа с Емили, Чеченеца и Куката: Унизеното момче има морално превъзходство

Младежът със специални потребности доскоро е бил част от юношеския футболен отбор в село Скутаре, където е бил добре приет от всички.

"Взехме го в отбора, знаехме, че е със специални потребности, но не може, все пак е дете не можем са му кажем – да, ти няма да тренираш при нас, защото си различен", каза Пламен Ботев, председател на ФК "Скутаре".

Комисията за защита от дискриминация се самосезира по случая и ще проверява дали е налице нарушение на Закона. Съветът за електронни медии също излезе със специална позиция, в която остро осъжда откритата демонстрация на бездушие към хора със специални потребности.

Комисията за защита от дискриминация се самосезира за скандалния клип от Пловдив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Девет индивидуални гимнастички и ансамбъл девойки ще участват на "София Къп"
Девет индивидуални гимнастички и ансамбъл девойки ще участват на "София Къп"
Волейболистките на Марица Пд и ЦСКА в спор за титлата НА ЖИВО по БНТ 3
Волейболистките на Марица Пд и ЦСКА в спор за титлата НА ЖИВО по БНТ 3