НОВИНИ

Подкрепа за бащата на Маша, който беше арестуван заради нейна рисунка срещу войната

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
15:17, 06.04.2023 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
Русия
Слушай новината

Продължение на историята с рисунката на 12-годишната Маша срещу войната и с бащата на детето, който беше осъден на 2 години затвор заради това. В деня на произнасяне на присъдата той успя да да избяга, но скоро след това беше задържан в Беларус. А Маша беше настанена в сиропиталище. Днес беше първото дело за ограничаване на родителските права на Алексей Москальов - ето какво се случи.

Заради рисунка против войната: Дете в Русия е изпратено в приют, а баща му - в затвора

Преди началото на делото за ограничаване на родителските права на Москальов, момиче застана пред съда в Ефремов с рисунка, подобна на тази на Маша и надпис "Путин яде деца". Обясни, че това е нейният начин да изрази подкрепа за бащата и дъщерята. Няма допълнителни обвинения и искове към Москальов, стана ясно днес. Следващото заседание на съда е насрочено за 20 април.

"За мен оптималното решение е социалните служби да се откажат от исканията си. Защото колкото и да се опитваме да политизираме този процес, или обратно - да се правим, че тук няма политически подтекст, просто няма основание за ограничение на родителските права", заяви Екатерина Гордон, адвокат на Алексей Москальов.

Според нея най-важно сега е да бъде чуто мнението на детето. Къде обаче е Маша, адвокат Гордон каза, че не знае. По информация на детския омбудсман на Русия - Мария Лвова-Белова, майката на Маша - Олга Ситчихина, е взела детето от приюта и то ще живее с нея. Лвова-Белова споменава, че отношенията между майката и дъщерята са сложни, и че на практика през последните 7 години двете не са общували.

Самата Лвова-Белова е обвинена във военни престъпления от Съда в Хага, каквито са и обвиненията срещу президента Путин.

Маша страда за баща си, за когото социалните служби твърдят, че многократно е пренебрегвал родителските си задължения, казва другият адвокат на бащата. Към момента обаче такива доказателства няма. Надеждата е, че обжалването на 2-годишната присъда на Москальов да бъде успешно.

"Дори и да признаят вината му, се надявам да получи условна присъда или глоба, каквато възможност предвижда законът", заяви Владимир Билиенко, адвокат на Алексей Москальов.

А случаят на Москальови поляризира мнението на жителите в техния град Ефремов. Синът на Анна е на фронта. Според нея Алексей Москальов трябва да бъде наказан с цялата строгост на закона.

"Няма нужда да се говори, че всичко е заради рисунката. Не е тя причината. За рисунката той беше смъмрен. Съдят го за обида на руската армия. Никой не му е давал това право!", заяви Анна Бортенева, жител на Ефремов.

Според други обаче е важно детето да бъде с баща си - независимо в какво е обвиняван.

Случаят се следи с особен интерес. Към властите с писмо се обърна основателят на военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин. Той призова бащата и дъщерята да не бъдат разделяни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Ганев: Без моя подпис Ивков не можеше да бъде сменен
Петър Ганев: Без моя подпис Ивков не можеше да бъде сменен
България заема 76-о място в новата ранглиста на ФИФА
България заема 76-о място в новата ранглиста на ФИФА