НОВИНИ

Костадин Филипов: Искането на България да участва в промяната на конституцията на РСМ е правилно

bnt avatar logo
от БНТ
11:44, 06.04.2023
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Вчера съдът в Охрид заседава по делото срещу един от биячите на секретаря на българския клуб в Охрид Христиан Пендиков - Илия Спасески. Обвиняемият не се призна за виновен.

"Как не те е срам да се наричаш българин" - обвиненият за побоя над Пендиков не призна вината си в съда

Междувременно външният министър Николай Милков заяви, че е разговарял с македонския външен министър Буяр Османи и се надява Северна Македония да откликне на желанието на страната ни да участва в процеса на промяна на конституцията.

България иска да участва в процеса на промяна на конституцията на Северна Македония

В „Денят започва“ журналистът Костадин Филипов коментира, че е правилно искането на България да участва в процеса на промяна на конституцията на Република Северна Македония.

„Сега в Северна Македония започва процесът за конституционните промени, в които българите трябва да бъдат вписани в тяхната конституция. Това е свързано с интересите на българите там и не виждам нищо лошо в това и български представител да участва в работата на специалната експертна комисия“, каза той.

Според Филипов делото за побоя над Пендиков е започнало по познат начин – да се отложи без да има по същество разисквания, но с вчерашното заседание влиза в по-нормални релси.

„Възелът на съдебното дело е какво ще се докаже – дали е престъпление от омраза или не, дали е битов инцидент или хулиганска проява. Това ще означава една нова квалификация на отношението, което имат в Северна Македония към българската държава и македонските граждани, които се декларират като българи там. Защото това е в основата на цялата ситуация в момента“, добави той.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силвио Берлускони е диагностициран с левкемия
Силвио Берлускони е диагностициран с левкемия
Представителите на отборите в Купата на България се прицелиха във финала
Представителите на отборите в Купата на България се прицелиха във финала