НОВИНИ

Илин Димитров: Чадърът на плажа ще струва колкото миналото лято, ще бъдем безкомпромисни за чистотата

bnt avatar logo
от БНТ
09:28, 06.04.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Цената на чадърите и шезлонгите на плажа ще е близка до миналогодишната, заяви в "Денят започва" служебният министър на туризма Илин Димитров. Той предупреди, че властите ще бъдат безкомпромисни в инспекциите за състоянието на плажовете.

"Цените на чадъри и шезлонги ще са близки до предишните. Търсим по-добро качество на същата цена. Чистотата на плажовете, достъпност за инвалиди, тоалетни, броят чадъри, свободни зони - ще бъдем безкомпромисни в това", каза Димитров.

Туризмът в България се е възстановил от ковид кризата и дори бележи ръст спрямо най-добрата година преди ковид - 2019-а, сочат данните за зимния туристически сезон и прогнозите за летния.

Тази зима у нас са направени 1,7 туристически регистрации, което е с 24% повече от миналата и с 6% повече от 2019 г. През лятото се очакват 4,8 млн. туристи, което е с 5-6% ръст в сравнение с 2019. Единственото, което би могло да попречи на летния сезон, е евентуална ескалация на войната в Украйна, уточни министърът на туризма.

Между 35 000 и 40 000 души недостигат в бранша, посочи още Илин Димитров. Компенсираме с кадри от Молдова, Украйна, Турция, Шри Ланка и Индонезия - общо около 25 000 работници в туризма.

Това решение на проблема, обаче е временно, допълни той. Затова държавата търси начини да задържи младите специалисти, изучаващи туризъм.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балон се възпламени - дете е с изгаряния по главата
Балон се възпламени - дете е с изгаряния по главата
Акция в Казанлък - полицията претърсва автомобили, има задържани
Акция в Казанлък - полицията претърсва автомобили, има задържани