Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Александър Маринов: Президентът няма да участва в съставяне на кабинет, нито ще бабува на това

bnt avatar logo
от БНТ
08:38, 06.04.2023
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев няма да участва в съставяне на правителство, нито ще бабува на този процес, както са правили други президенти в миналото. Това заяви в "Денят започва" проф. Александър Маринов, съветник на служебния премиер Гълъб Донев и доскорошен председател на Стратегическия съвет към президента Румен Радев.

Той изтъкна, че е възможно държавният глава да свика парламента и преди Великден - на Велики вторник или Велика сряда като подчерта, че е изключително важно 49-ия парламент да приеме Бюджет 2023.

Проф. Маринов изрази съмнение в желанието на основните политически сили да управляват в тежката ситуация, в която се намираме в момента.

"За да се състави правителство, трябва много голяма смелост, готовност да се поеме риск, защото това би било много рисковано политически и изисква и политическо майсторство, защото има много неща, които да се изпипат. И всичко това, ако допуснем, че основните участници в процеса имат желание да управляват - нещо, в което не съм сигурен", изтъкна той.

Според проф. Маринов лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прави нереалистични предложения, протягайки ръка към ПП-ДБ и президента Румен Радев.

"Борисов не само е опитен политик, той е и хитър политик и човек, който умело използва инструментариума на интригите, което не го казвам с лошо - това също е част от инструментариума в политиката. Той предлага неща, които много добре знае, че няма да се случат и затова ги предлага с такава щедрост, включително и към ПП-ДБ.

Президентът не предлага министри. Той назначава свое служебно правителство, провежда консултации и връчва мандати. Той не участва и няма да участва в съставяне на правителство, нито ще бабува на този процес, както назад в годините правиха някои президенти", посочи Маринов.

Той изтъкна, че няма как преговорите за правителство да се разделят от преговорите за политики - нито е реалистично първо да се преговаря за кабинет, а после за политики, каквото е предложението на ГЕРБ, нито да се преговаря за политики, но не и за правителство, каквато е позицията на ПП.

Проф. Маринов не очаква ГЕРБ да предложи Бойко Борисов за министър-председател. Очаква неутрален кабинет, подобен на проектоправителството "Гарбовски". Самият факт, че Борисов ще води преговорите, обаче, поставя в неудобна ситуация "Продължаваме Промяната" и "Демократична България", които са заявявали, че отказват да работят с личността му.

Александър Маринов вижда напрежение в новата коалиция ПП-ДБ.

"Ситуацията с "Демократична България" е неясна, не бих искал да гадая. Изглеждат правдоподобни две обстоятелства - напрежение със сигурност има, резултатите не оправдаха очакванията, а преференциите доста пренаредиха листите, което е риск, особено за нова коалиция.

Имам чувството, че вече има едно закъсняло замисляне какви ще са последиците за двете партии от тази коалиция. Имам чувството, че сега има опасения по-нататък как ще се развият нещата. Защото не можем да отречем, че позицията на "Продължаваме Промяната" е 100-процентов израз на най-радикалната част от техните избиратели. Вероятно има и друга част от избирателите, които разсъждават иначе. Сега "Демократична България" си задава въпроса дали няма опасност да я претопят в тази бъдеща коалиция, да излезе колебаещата се част, склонна на недопустими компромиси. От друга страна, те си дават много добре сметка, че който се е съюзил с ГЕРБ, е загинал", каза той.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нант ще играе финал за Купата на Франция за втора поредна година
Нант ще играе финал за Купата на Франция за втора поредна година
Полша сформира коалиция от западни сили, които да предоставят бойни самолети на Украйна
Полша сформира коалиция от западни сили, които да предоставят бойни самолети на Украйна